Sopa de Lima - avagy egy tartalmas és izgalmas mexikói leves
2019. szeptember 29. írta: Húsimádó

Sopa de Lima - avagy egy tartalmas és izgalmas mexikói leves

20190928_145533.jpg

Esztikém szólt, hogy elég sok koriander van a teraszunkon, használjam bátran. A korianderről eszembe jutott Mexikó, és az ottani ételek. Beugrott, hogy Emese barátnőnk Pueblában készített egy nagyon finom csirkeszárny levest, amit a helyi muchacha-tól tanult meg főzni - és aminek a neve ez volt: Sopa de Lima. Ránéztem a neten és a YouTube-on a receptekre, majd rájöttem, hogy ez az étel olyasmi a mexikóiaknál, mint nálunk a gulyás - vagyis tájegységenként, városonként, családonként más és más módon készítik. Eme csirkeszárnyból főzött, Eszterem nincs oda ezért az alkatrészért, így én csirkemellből próbálkoztam, nem kis sikerrel.

Nos jöjjön az én Sopa de Lima-m, a'la Húsimádó.

20190928_133521_1.jpg

Hozzávalók ( én nagy családra főzök, úgyhogy az itt leírtak fele is elég szerintem egy normál családnak) :

  • 80 dkg csirkemell filé
  • 2 fej lilahagyma
  • 3-4 szál újhagyma
  • 2-3 fej poblano paprika (vagy zöld kápia)
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 paradicsom
  • oregánó
  • kakukkfű
  • friss koriander zöld
  • só és bors
  • 1 l alaplé + víz
  • 1-2 lime

Első lépésként feltesszük az alaplevünket forrni, majd a csirkemelleket beledobáljuk a lébe, és hagyjuk hogy szépen átpuhuljanak. Természetesen sózzuk, borsozzuk a levet, szórunk bele ízlés szerint szárított oregánót, kakukkfüvet a levesünk alapjába, illetve egy lila hagymát négyrét vágunk - és őkelme is mehet a csirkemellek mellé. Fedőt teszünk a lábasra, majd mindaddig főzzük a húsokat, amíg villával szét nem lehet őket cincálni.

20190928_134332_1.jpg

20190928_134546_1.jpg

Míg a mellek puhulnak, addig készítünk egy ragu szerű valamit. Lila hagymát, újhagymát, paprikát és paradicsomot vágunk radom méretűre, majd egy serpenyőben vékony olajon összesütjük a háromféle zöldséget, amikor pedig már előpirultak, akkor jöhetnek a paradicsomok és valamennyi fokhagyma is. Ezt is sózzuk, borsozzuk, esetleg mehet bele egy kis csípős paprika is - majd tényleg egy ragu szerű valamit gyártunk belőlük. 

20190928_135833_1.jpg

20190928_140103.jpg

20190928_140514.jpg

Ha a húsok már megpuhultak, akkor kivesszük őket a levesből, majd egy deszkán villával széttépkedjük az összes mellett. A levest kicsit árszűrjük, majd mehet a lábas vissza a tűzre. Egyesítjük az összetevőket: a szétcincált húsok és a ragu is mehet a levesbe, majd együtt főzzük tovább a sopa-t. Egy lime levét belecsorgatjuk a lébe, két nyolcad méretű lime-ot pedig bele is főzünk a levesbe. Egy maréknyi frissen szedett koriander zöldet tépkedünk vagy vágunk még a levesbe, majd még sózunk, borsozunk - ha van rá igény.

20190928_142143.jpg

20190928_143508.jpg

20190928_143539.jpg

Ennyi. Szerintem nem egy nagy ördöngösség - de nagyon finom étel. Mexikóban nyáron langyosan is fogyasztják, de nálunk így ősszel forrón a legfinomabb.

Viva la Mexico, Viva Sopa de Lima :-D

20190928_145309.jpg

20190928_145315.jpg

20190928_145533.jpg