Könnyed őszi karfiolleves
2019. október 21. írta: Húsimádó

Könnyed őszi karfiolleves

image00012.jpg

Sajnos mostanság ritkábban jelentkezem itt a blogon, de azért nem vesztem el - csak sok minden elvon engem, bennünket a konyhától. Most a hétvégét a Balaton partján töltöttük, családi, baráti kerékpározáson voltunk, ahol élveztük ezt a gyönyörű vénasszonyok nyarát, tekertünk, fröccsöztünk, napoztunk és röhögtünk rengeteget. 

20191020_123444.jpg

20191019_160606.jpg

20191020_104238.jpg

20191019_145203.jpg

De azért a blogot és az olvasóimat sem engedem el, jönnek a hosszú és hideg téli délutánok és hétvégék - úgyhogy hozok még nagyon sok finom és szép ételt Nektek és magunknak is. 

Most egy múlt heti levesemet hoztam el, ami szerintem teljesen illik ehhez a gyönyörű őszhöz, és bárki elkészítheti rövid idő alatt.

image00003.jpg

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej karfiol
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek vaj
  • 1/2l alaplé
  • víz
  • őrölt fehérbors, só
  • friss petrezselyem

A karfiolt rózsáira szedjük, átmossuk, répát megpucoljuk és feldaraboljuk. A vörös- és fokhagymát szintén megpucoljuk, majd felaprózzuk késsel vagy géppel.

image00001.jpg

image00008.jpg

image00009.jpg

A hagymákat vékony vajon finoman megdinszteljük, majd a karfiolrózsák felét a hagymára dobáljuk illetve felöntjük őket az alaplével. Sóvalr és fehérborssal fűszerezünk, majd addig főzzük a levesünk alapját, míg a karfiolok szinte szét nem esnek. Ha már puhák a karfiolok, akkor botmixerrel krémes állagú levesalapot készítünk. Most már érkezhetnek a répa darabok és a többi, nyers karfiol rózsák is - na meg ha igényli, akkor víz is jöhet a leveskénkbe. Főzzük a zöldségeket, időnként kóstolgatunk - majd a vége felé még friss petrezselyem zölddel tesszük üdévé és gyönyörűvé a levest. 

image00017.jpg

image00013.jpg

image00010.jpg