Vietnámi pho leves kacsamellel és koktélrákokkal
2019. november 01. írta: Húsimádó

Vietnámi pho leves kacsamellel és koktélrákokkal

Image00057

Igen tudom, többször is készítettem már a blogon pho levest (ezt és ezt), de az az igazság, hogy ez a fajta étel annyi lehetőséget mutat számomra, hogy nehezen tudom elengedni - vagyis szerintem lesz még egy-két változat később is. Nos ennek a levesnek van még egy másik története is, ugyanis a múltkoriban nálunk vacsorázott két nagyon jó barátom, gimis osztálytársam - Csillu és Gyuri - akiknek többek között ezt főztem akkor, viszont a nagy emlékezés, beszélgetés közepette nem jutott eszembe fotózni - így most újra elkészítettem, persze azért egy kis változtatással...

Image00007

Hozzávalók:

  • 2 db kisebb kacsamell
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 0,5-1 l alaplé
  • 1 kisebb gumó gyömbér
  • 5-8 db fürjtojás
  • 2-4 db tojás
  • 10-15 dkg koktélrák
  • 3-4 babérlevél
  • 2 szál fahéj
  • 3-4 csillagánizs
  • 8-10 szegfűszeg
  • 1/2 ek római kömény
  • friss koriander levél
  • búzacsíra
  • rizstészta
  • halszósz
  • só és bors, chili

Nos első lépésként a gyömbért megpucoljuk, majd vékony kis csíkokra vágjuk fel. A vöröshagymákat szintén megfosztjuk a héjuktól, majd durván olyan nyolcfelé vágjuk őket, majd egy nagyobb lábasban a gyömbérekkel együtt lepirítjuk mindet. Nem finomkodunk, tényleg pirítunk, vagyis szinte feketedésig végezzük ezt a műveletet - utána ezt az alapot úgyis le fogjuk szűrni. 

Image00008

Image00012

Image00013

Közben a kacsamelleket beirdaljuk, majd egy serpenyőben kvázi rozéra sütjük mindkettőt. Ha ezzel megvagyunk, akkor ugyanebben a kacsazsíros alapban lesütjük a koktélrákokat, de persze ez csak pár másodperc, csak az a lényeg, hogy a rákok kapjanak egy kis pörzsréteget. 

Image00015

Image00018

Image00024

Image00027

A lábasba a hagymás, gyömbéres alapba beleöntjük az alaplevet - én két fagyasztott alaplé tömbbel dolgoztam. Ha már forró a lé, akkor jöhet az összes fűszer és a két kacsamell is - majd ezt a kombót szépen összefőzzük. 

Ha már úgy látjuk és érezzük, hogy a fűszerek szépen átjárták a levesünket és a mell is kész, akkor a két kacsamellet kivesszük, és vékonyan felszeletelgetjük. A levest leszűrjük, majd a szép tiszta levet visszakanalazzuk a lábasba. 

Image00043

A lábas alá gyújtunk ismét, belepakoljuk a felszeletelt kacsamell szeletkéket, majd jöhetnek a zöldhagyma karikák, a friss és feldarabolt koriander levelek, a rákocskák, na meg a megfőzött fürjtojások is. Közben forró, gyöngyöző vízben buggyantott tojásokat főzünk, de ezek már csak a tálaláskor kerülnek a többi összetevő mellé.

Image00020

Image00035

Image00045

Egy külön edényben leforrázunk rizstésztákat, majd ezeket is csak a tálaláskor párosítjuk a levesünkkel. A pho akkor igazán király, ha rengeteg friss koriander levél kerül még bele, úgyhogy ezt sem hagyhatjuk ki.

Image00040

Image00048

Image00046

Image00057

Image00065