Linseneintopf - Lencseragu
2019. november 17. írta: Húsimádó

Linseneintopf - Lencseragu

Image00034

Munka után beugrottunk a Spar-ba feltölteni a hűtőnket, majd a pakolászás közben vettem egy zacskónyi lencsét. Nem tudtam elsőre, hogy mit kellene belőle készíteni - talán legyen egy indiai, fűszeres lencse, vagy valami más - aztán eszembe jutott az év eleji síelés...

Nos úgy néz ki a történet, hogy kis családommal Zakopane-ban voltunk élvezni a téli sportokat, majd egy hétre rá a baráti körrel is sikerült elmenni síelni - Ausztriába. Én a sógoroknál már vagy tíz éve nem voltam sípályán - mert a gyerekeinkkel inkább az olasz, szlovén és lengyel síterepeket helyeztük előtérbe, de most várt ránk és rám Schladming és az ottani lejtők, hütték sokasága. Szóval nem ragozom tovább, a sípályán - többek között - ettünk egyszer egy baromi finom, forró lencsés főételt, én pedig nem csak megettem, de le is fényképeztem - most pedig elkészítettem a saját konyhánkban is.

Persze nem tudtam a konkrét receptet, így találtam egy csomó osztrák blogger receptjét, megnéztem egy rakat YouTube főzős videót is, majd ráébredtem, hogy ez az étel is olyan, amit kb ötszázféle képpen készítenek el - vagyis én is kialakítottam a saját verziómat.

Lássuk, milyen is volt az eredeti ....

Image00044

... és milyen lett az enyém.  :-)

Image00034

 Hozzávalók:

  • 50 dkg lencse
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 5 babérlevél
  • 1/2 alaplé
  • kb 10 dkg kolbász
  • 2 szál juhbeles virsli
  • 1 marék friss petrezselyem zöld
  • só és bors
  • víz esetleg
  • vaj

Image00003

Előkészületek:

A lencsét még reggel beáztatjuk, hogy délben már legyen is finom ebédünk. A főzés kezdetekor a hagymát megpucoljuk, majd nagyon apróra vágjuk. A répát szintén megpucoljuk, felkockázzuk, a kolbászt és a virsliket is felcsíkozzuk. A petrezselymet apróra vágjuk, majd két részre szedjük - ugyanis az egyik felét a raguba főzzük, a másik megy majd a tálalásba.

Image00004

Image00005

Image00009

Image00014

Image00020

Image00022

Főzés:

Egy lábasban vajat olvasztunk, majd a hagymát megdinszteljük. Amikor már alakul a hagyma, akkor a répát kicsit megkaramellizáljuk a hagymás alapban. Ha már pár percet így eltöltöttek a répák, akkor egy kevéske vizet öntünk a lábasba - majd még 5-6 percig így pároljuk az alapot.

Ez után jöhetnek a beáztatott lencsék, a kolbász csíkok és az alaplé, majd só és bors, illetve a babérlevelek is érkeznek a lábasba. Közepes lángon főzzük a ragut, közben még megszórjuk a lencsés alapunkat petrezselyemmel is. A főzés kb 20 percig tarthat, de persze érdemes folyamatosan kóstolgatni, esetleg sózni a ragut.

Hivatalosan kellene készíteni egy lisztes, alapleves habarást vagy rántást is, de én ezzel nem akartam terhelni ezt az ételt - csupán arra gondoltam, hogy saját magával fogom sűríteni a ragut, de aztán ezt is fölösleges érzetem. Az állag így is olyan lett, mint anno az osztrák hegyen - kicsit a főzelék és a sűrű leves határán lévő állag lett kitálalva a végén.

Közben egy serpenyőben kevés vajon megpirítjuk a felcsíkozott virsliket is, majd lassan tálalhatunk is.

Image00011

Image00013

Image00017

Image00018

Image00024

Image00026

A tányért megpakoljuk gazdagon raguval, szórunk rá egy rakat friss petrezselymet, érkezhetnek a virslis csíkok is - na meg egy szelet kenyérke, ahogy azt az osztrák sógorok is kitették a tányér mellé.

Image00028

Image00032

Image00037

süti beállítások módosítása