Most egy olyan ételt hozok, amit nem saját magunknak, nem elsősorban a családnak készítettem - hanem a többi gasztrobloggernek és egy profi zsűrinek. Tegnap volt az Őszi Gasztroblogger Fesztivál a budapesti Food Convoy-ban, aminek a szervezője a Gasztroteraphy irója, bloggere, Miskey Melinda volt. Magáról a találkozóról még fogok írni, de most jöjjön az én "verseny ételem".
A koncepció az volt a fejemben, hogy egy kvázi party ételt készítsek, amit egy állófogadáson, egy ilyen rendezvényen még el lehet fogyasztani - de legyen benne hús, és legyen olyan alapanyag is, ami a finomabb lelkű "csajoknak" is elmegy - így került képbe nálam a cukkini. Na meg úgy, hogy még a nyáron egy kisebb csapattal körbetekertük a Tisza-tavat, mire pedig megérkeztünk, addigra a párom egy hasonló cukkinis tócsnit tálalt köretként.
Tehát lássuk, hogy mikből állt az én kis party előételem.
Parmezán chips - Ez egy sütőpapírra reszelt, majd sütőben összesütött dekor elem lett az ételem tetejére - ami sajnos a szállítás és a hűtőtáska miatt egy kicsit veszített a ropogósságából - de szerintem éke lett a fogásnak.
Rozé kacsamell csík és karamellizált körte - A kacsamelleket már egy nappal korábban elkészítettem, majd hagytam, hogy a hűtőben még átjárja őket a finom fűszerkéreg, majd a nagy nap hajnalán éles késsel vékonyka szeletekre vágtam őket. A mellek oldalanként néhány percnyi sütést kaptak fokhagyma és rozmaring ágak társaságában, majd 20 percere 120 fokos sütőbe kerültek. A körtéket simán barnacukorral karamellizáltam a sütőben - de sajnos az utazás és a szállítás neki se tett jót, legalábbis látványban.
Citrusos húsgolyó - Aki sokat jár a blogomra, az talán már sejti, hogy becsípődésem a húsgolyó, illetve annak mindenféle változata. Ez most egy újabb kísérlet volt, szerintem és az általam "meginterjúvolt" bloggerek szerint is jó ízvilágú lett, ami a következő összetevőkből állt:
-darált sertéslapocka, zsemlemorzsa, só és bors, friss koriander levelek, őrölt koriander, tojás, citromfű és citromhéj
Zöldfűszeres cukkíni tócsni - Itt egy kisebb lyukú reszelőn cukkiniket és burgonyákat reszeltem le, majd kézzel alaposan kinyomkodtam a levüket. Ezután só és bors került a zöldségekre, kevéske liszt is érkezett - na meg egy nagy maréknyi friss, felaprított bazsalikom levél. Már csak a tojás hiányzott, majd indulhatott a serpenyőben való sütögetés, amihez egy kisebb kiszúró gyűrűt használtam.
Zsályás narancsredukció - Ez volt az egyik legneccesebb eleme a tányéromnak, mert ilyet vagy ehhez hasonlót még sohasem csináltam. Azt tudtam, hogy a narancshoz nagyon jól fog illeni a zsályalevél - a teraszunkon pedig egy kisebb erdőnyi bokor van, tehát ezzel gond nem lesz. Nekiálltam narancsokat kifacsarni, majd egy lábasban redukálni - ami nem is egy gyors projekt. Még jó, hogy ezt két nappal korábban elkezdtem - mert úgy voltam vele, ez megromlani úgysem tudna. Szóval a recept a fejemben úgy nézett ki, hogy van a sok narancslevem, egy narancs héja lereszelve, csirke alaplé, kevéske cukor - amiket szépen összeredukálok. Jó is lett minden, az íze fantasztikus is lett - de az állaga mégsem olyan krémes, nem lett olyan mártásos. Jött még egy kevéske vaj - amitől gyönyörű fénye lett a mártásnak - és jöhetett egy kis étkezési keményítő, ami már elhozta a számomra megfelelő állagot.
Szóval ez volt az én kis "verseny ételem" - amivel sajna nyerni nem tudtam - de olyan "ellenfelek" ellen, akikkel egymás mellett "küzdöttünk" - szerintem nincs mit szégyellnem.
Köszönöm Mariannak a meghívást, gratulálok az összes résztvevőnek - jó volt végre személyesen is találkozni jó néhány bloggerrel és szakmabelivel, nagyon jó az ötlet és a helyszín.