Sopa de tortilla con pollo - Csirkés tortilla leves
2020. május 03. írta: Húsimádó

Sopa de tortilla con pollo - Csirkés tortilla leves

Image00038Még mielőtt az a vád érne, hogy megint egy olyan ételt hoztam a blogra, ami egzotikus és különleges anyagokat tartalmaz, nos le szeretném szögezni, hogy ebben a mexikói levesben kizárólag olyan alapanyagok vannak, amiket simán be lehet szerezni egy átlag magyar élelmiszerüzletben, legyen az Spar, Lidl, Aldi, stb. Szóval különleges a neve, izgalmas és különleges az ízvilága - de semmi ördöngösség nincs benne - simán el tudja készíteni az is, aki kevésbé jártas a konyha rejtelmeiben. 

Image00003

Hozzávalók:

  • 2 db csirkecomb ( ideális ha csontos alsó és felső combból készül, de nekem most a fagyasztóban filézett comb és mell állt rendelkezésre, de így is szuper lett )
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • kb 1 l alaplé (amennyiben ez nem áll rendelkezésre, úgy húsleves kocka és víz)
  • 4 db japaleno paprika (Lidl)
  • 25-30 dkg friss paradicsom (vagy darabos paradicsom konzerv)
  • 1/2 avokádó (Lidl, Spar)
  • 2 ek római kömény
  • 1 ek őrölt korinader
  • 1 ek őrölt gyömbér
  • 2 ek őrölt piros paprika
  • só és bors
  • friss vagy szárított koriander
  • 4-6 tortilla lap

Előveszünk egy lábast, amiben majd a levest készítjük, de olyan edényre lesz szükségünk, amiben kicsit le is lehet pirítani az összetevőket. Nagyon vékony olajra bedobjuk a két combot, és közepes lángon körbepirítjuk a húsok minden oldalát. Igen, kicsit le is kapja majd a bőrt, a húst a hőkezelés, de sebaj, legfeljebb egy fakanállal kicsit fellazíthatjuk a pörzsréteget az edény aljáról. A lényeg az, hogy a hús kapjon egy szép aranybarna kérget, és amikor ez megvan, akkor a két combot kivesszük egy tányérra. 

Image00005

Image00009

Image00012

A durván feldarabolt hagymát ebbe a lábasba szórjuk, öntünk még egy kevéske olajat az edénybe, majd kvázi dinszteljük a hagymát. Közben érkeznek őrölt fűszerek: római kömény, koriander és gyömbér, majd amikor már király a hagyma és fűszer kombó, akkor jöhet a piros paprika is. Természetesen a fakanállal szépen kevergetjük a masszánkat, majd jöhetnek vissza a csirke combok. (A csont még rajtuk van)

A húsokat alaposan beleforgatjuk a paprikás alapba, majd jöhet a só és a bors, na meg az alaplé. Nekem fagyasztott állapotú volt az alaplevem, ezeket egyszerűen fagyosan beledobtam az alapba, majd szépen kiengedtek ebben a közegben.

Image00006

Image00013

Image00015

Image00017

Image00018

Közben felvágtam 4 db jalapeno paprikát, kimagoztam őket, sőt azért az erejüket is igyekeztem kivágni - ettől függetlenül azért pikánsan csípős lett a végeredmény. (De hát mit várnánk egy mexikói levestől). Nos a paprikákat szintén feldaraboltam, de hasonlóan a hagymához, nem kell a fine dinning-ra gondolni, elég rusztikus darabokra vagdostam őket, mert ez a leves erről szól. Tehát a jalapeno darabok mennek a levesbe, megy bele egy maréknyi koriander is, majd főzzük a levesünket legalább egy fél óráig.

Image00020

Image00021

Image00024

Image00027

Amikor már a csirkehús megpuhult, akkor kivesszük a két combot egy tányérra, majd két villa segítségével széttépkedjük, a csontokat pedig eltávolítjuk. Szó szerinti tépkedésre gondoljatok, de a képeken azt hiszem lehet látni, hogy kb mire gondolok. A húscafatok mehetnek vissza a levesbe, és lassan kész is leszünk.

Image00029

Image00031

Image00032

Image00037

Image00036

Még annyi feladat van, hogy a tortilla lapokat fel kell csíkozni,majd száraz serpenyőben le kell pirítani. Láttam olyan mexikói videót is - mert hát én is nézek ám ilyeneket -, ahol bő olajban sütik ki a tortilla csíkokat, de szerintem az túlzottan nehézzé tenné a végeredményt.

Nos ennyi. Tálaláskor még friss és érett avokádó csíkokat vagy darabokat és rengeteg koriander zöldet tehettek a tányérba, a leves után pedig jól esik egy igazi mexikói sör vagy tequilla is - már annak, aki nagykorú.

Jó étvágyat.

Image00038

Image00051

Image00049

süti beállítások módosítása