Sushi készítése
2020. március 02. írta: Húsimádó

Sushi készítése

Image00041

Régi elmaradásomat sikerült most orvosolnom - ugyanis még Karácsonyra kaptam Fruzsitól és Viktortól egy kezdő sushi szettet, amiben a zöldségeken és a lazacon kívül szinte minden megtalálható volt. Az év vége és az év eleje is nagyon pörgős volt számunkra, teli vagyunk munkával, nekiálltunk saját kezűleg felújítani a házunk egy jó részét - és ez sajnos a blogomon is nagyon meglátszódott, de amit azért igyekszem majd jóvá tenni. Szóval a nagy lakásfelújítással már lassan végzünk, a sütés és a főzés már nagyon hiányzik - így aztán kapóra jött ez a nagyszerű sushi szett és néhány YouTube video is, ahol én is tanulgathatom még az sushi készítés fortélyait, fogásait.

Image00002

Hozzávalók a rizshez:

  • 20 dkg sushi rizs
  • hideg víz a rizs mosásához
  • 2 egységnyi víz a főzéshez

Sushi-zu hozzávalók:

  • 1 ek himalája só
  • 4 ek alma vagy borecet
  • 1,5-2 ek cukor vagy édesítő

Hozzávalók a befejezéshez és a tálaláshoz:

  • friss lazac filé
  • kígyó uborka
  • kápia vagy kaliforniai paprika
  • pácolt gyömbér
  • wasabi
  • 3 db nori lap
  • sushi tekerő bambusz (makisu)

Első lépésként foglalkozzunk a rizzsel. A rizst erősen át kell mosni, el kell távolítani a keményítőt a rizsszemekről. Ezt végezhetjük folyóvíz alatt de akár egy tálkában is, a lényeg az, hogy a végén eltűnjön ez a keményítő a rizsről. Egy lábasba öntsük a rizst, majd dupla mennyiségű vízzel engedjük fel az edényt, amit egy átlátszó fedővel fedjünk le. Takarékra kapcsoljuk a gázt, majd addig főzzük a rizst, amíg a vizet fel nem szívja. Figyeljetek oda, mert ez a sushi rizs könnyeben leragad, le is tud pirulni - én is majdnem így jártam, mert máshogy működik mint az indiai vagy hazai rizs. Szóval ha már felszívta a vizet, akkor lehúzzuk a gázról az edényt és fedő alatt hagyjuk minimum 20-25 percig pihenni, puhulni a rizsünket.

Image00005

Image00006

Image00008

Image00010

Image00009

Míg a rizs puhul, addig elkészítjük a sushi-zu-t. Ez egy cukros, ecetes öntet, amivel majd nyakon öntjük a rizst, és ami egy nagyon kellemes, jellegzetes ízvilágot ad majd a tölteléknek. Nos 1 ek himalája sót dobunk egy tálkába, majd 4 egységnyi ecetet öntünk hozzá, majd cukorral vagy édesítővel állítjuk be a végleges ízt. Ha gondoljátok, akkor egy picit alá is lehet gyújtani az oldatnak, de nekem hidegen is épen feloldódott az összes alapanyag.

A rizsünket kiszedjük egy lapos, kerámia tálba, hagyjuk hogy szépen kihűljön - e közben rá is önthetjük a sushi-zu-t is, a lényeg az, hogy egy kicsit ragadós, de gyúrható állagú töltelék jöjjön létre.

A zöldségeket és a lazacot vékony csíkokra szeleteljük, majd nekiállunk a téleges sushi készítéshez.

Image00011

Image00012

A makisura terítünk egy darabnyi folpackot, majd ráteszünk egy alga lapot, vagyis nori lapot. A kezünket bevizezzük, majd kanállal és kézzel megpakoljuk a nori lapot rizzsel. Arra kell törekedni, hogy egy nagyjából egyenletes rizsréteg kerüljön az algára, de arra is figyelni kell, hogy a lap felső részén maradjon egy 1,5-2 cm-es rész szabadon - mert ezzel zárjuk majd le a norimaki-t.

A rizsre az ujjunkkal kenünk egy vékonyka réteg wasabi csíkot, de aztán nehogy a szemünkbe kenjük, mert tényleg nagyon tud csípni. Erre a wasabi csíkra kezdjük el pakolgatni a lazac és zöldség csíkokat - ebben aztán mindenki legyen nagyon kreatív. 

A bambusz tekerő segítségével ügyesen elkezdjük feltekerni a nori lapot, közben az ujjainkkal gondosan és szorosan fogjuk a tölteléket. Az utolsó pár centinél a nori lapot az ujjunkkal bevizezzük, így szinte össze is ragasztjuk a norimakit. A kész alga hengert 8 darab, közel azonos makira vágjuk fel egy nagyon éles vizes pengéjű késsel.

Image00016

Image00017

Image00021

Image00022

Image00025

Ezt követően készítünk egy fordított sushi tekercset is, aminek a neve uramaki. Itt az elkészítés hasonló, de amikor a nori lapon már rajta van a rizs, akkor ügyesen átfordítjuk a rizses lapot, majd a másik oldalon töltjük meg zöldségekkel és lazachússal a norit. Ezt is feltekerjük, de erre szórhatunk fekete vagy sima szezám magokat is - de nekem nem volt ilyen fekete magocskám, pedig azzal még menőbben nézett volna ki a végeredmény.

Image00031

Image00033

Nekem a 20 dkg rizsből 3 tekercsnyi sushi jött ki, ami 16 norimaki-t és 6 db uramaki-t eredményezett - ami Esztikémmel, kettőnknek pont elég volt ebédre. A tálaláskor szójaszószt és pácolt gyömbért is tálaltam, sőt a felcsíkozott zöldségekből is tálaltam egy kevéskét - és így egy nagyon színes és ízletes ebédben volt részünk.

Image00037

Image00041

Image00039

Image00034

süti beállítások módosítása