Tejfölös, kapros húsgombócleves
2020. január 19. írta: Húsimádó

Tejfölös, kapros húsgombócleves

Image00042

Napok óta szeretnék már valami tartalmas húsgombóc leveskét enni, de hét közben természetesen nincs időnk főzni - mert hát dolgozni kell -, hétvégéken pedig felújítunk, fúrunk, faragunk. Eszterkémmel úgy kezdtük az évet, hogy eldöntöttük, a srácok szobáit kicsit kipofozzuk. A végén ez a döntés azt eredményezte, hogy a két szobában és a közlekedőben szinte mindent kicserélünk, ajtókat, burkolatot cserélünk, festünk - s mindezt saját kezűleg. Szeretünk időnként így nekiesni a ház különböző részeinek, a munka elvégzése után pedig sokkal jobb látni a végeredményt, amit mi saját kezűleg hoztunk létre. Szóval szombaton egész nap csiszoltuk, majd délután szinte készre festettük az egyik szobát - vasárnapra pedig pihenő napot rendeltünk el, ami számomra elhozta a főzés örömét. Így ebédre készítettem ezt a tartalmas, szuper levest, majd kora délutánra elkészült a rég várt egyben sült báránycombom is, ami majd a következő posztban érkezik...

Image00005

Hozzávalók:

  • 15-20 dkg darált sertéshús
  • 2-3 szál répa
  • 2 szál gyökér zöldség
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 1/2 kisebb karfiol
  • 10-15 dkg zöldborsó
  • 2 db burgonya
  • 1 szál újhagyma
  • 1/2 l alaplé
  • víz
  • tejföl
  • 1 tojás
  • zsemlemorzsa
  • só, bors és kapor

A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, majd egy lábasban elkezdjük megdinsztelni. A répát és a gyökér zöldségeket is apróra kockázzuk, majd a hagyma mellé dobjuk őket, és hagyjuk hogy ők is kicsit karamellizálódjanak. Ha már klasszul néznek ki, akkor jöhet az alaplé és víz, amivel beállítjuk a kívánt levesmennyiséget.

Image00020

Image00023

Image00025

Image00026

Image00024

Image00031

Én most szerettem volna, hogy nagyon tartalmas és izgalmas ízvilágú levesem legyen, így újhagymát is vágtam össze, ami ment a lábasba, majd érkezett a rózsáira szedett karfiol, később a feldarabolt krumpli is.

Míg ők puhultak, addig elkészítettem a húsgolyókat. Mivel tök üres hűtőnk, így a fagyasztóból vettünk egy sertés szűzpecsenyét, melyet kiengedtem, majd darálóval ledaráltam. A darált húshoz dobtam egy tojást, na meg annyi zsemlemorzsát, ami egy jól gyúrható állagot eredményezett. Természetesen só és bors is ment a masszába, majd vizes kézzel golyókat formáztam a húsos masszából.

Image00007

Image00010

Image00014

Image00017

Image00016

Image00028

A krumpli amikor már kezd egy kicsit puhulni, akkor a húsgolyókat a lébe engedem, persze finoman, mert nem szeretném hogy szétessenek. 6-8 perc múlva már csak a zöldborsók hiányoznak a levesből, de ezeknek nem kell sok, úgyhogy ez már a végső fázisok egyike. Amikor már majdnem készre puhul minden, akkor érkezik a kapor és a tejföl, amit én főkiegyenlítéssel dolgoztam a levesbe, de ami azért egy kicsit mégis kicsapódott - de tojunk rá, az íz mindent felülír.

Image00033

Image00035

Image00036

Image00038

Image00040