Sült pisztrángok pirított mandulával, burgonya chips ágyon
2014. november 15. írta: Húsimádó

Sült pisztrángok pirított mandulával, burgonya chips ágyon

Sült pisztrángok pirított mandulával, burgonya chips ágyon

751

Már régóta terveztem, hogy a pisztránghoz, mint alapanyaghoz fogok nyúlni - és mivel ma az üzletben ott várakoztak ránk, így eldőlt, hogy mit fogunk ebédelni.

Mivel a srácaink az ország különböző részein vendégeskednek, így Eszterrel kettőnkben kellett gondolkodni - ezáltal két közepes méretű pisztránggal tértünk haza. Sütöttem már életemben pisztrángot, de nem hagyományos módon, hanem Szilvásváradon, izzó parázs felett, nyársboton - de otthon, sütőben még sohasem. De mivel tudvalevő, hogy a pisztrángnak nem kell nagy sütés-főzés, csupán arra kell figyelni, hogy egyenletesen kapjon hőterhelést - tehát nem lesz nagy dolgunk. Amikor Szilváson sütöttünk, akkor azt az ukázt kaptuk, hogy arra kell figyelni, hogy amikor a szeme kifehéredik - akkor már valószínű puha a hús. Hát csapjunk bele, süssünk pisztrángot.

Első teendőnk, hogy besózzuk a megtisztított halainkat, majd egy kevés citromlével is meglocsoljuk őket. Készítünk egy könnyű kis páclevet, amiben kb fél-háromnegyed órát hagyjuk állni áldozatainkat.  A pác alapja két evőkanál szójaszósz, öt gerezd fokhagyma, két evőkanálnyi méz, olíva olaj - melyeket összekeverünk, majd ecsettel a húsokat kívül és belül bekenjük. Mivel be is irdaltam a pisztrángokat, így az ecsettel a bemetszésekbe is bedolgozom - majd egy jénai tállal együtt mehetnek is a hűtőbe pihenni.

Míg a halak pácolódnak, addig a burgonyákat meghámozom, és nagyon vékony karikákra szeletelem őket, majd forró olajban kisütöm mindet - ezekre a burgonya chips-ekre fogjuk fektetni a megsütött halakat.

Amint eltelt a pácolási idő, a 220-230 C-os sütőbe teszem a pisztrángokat úgy, hogy sütőpapírra fektetem őket, a maradék páclevet pedig rá is öntöm a tetejükre, illetve meglocsolom citromlével, na meg mandula darabokat szórok a halak belsejébe. 20 perc sütés, majd a halak megfordítása következik és további 15 perc sütés jön - majd ahogy már jeleztem - amikor hófehér a pisztrángok szeme, akkor már lehet is tálalni.

A páclé olyan finoman és olyan különlegesen átjárta a húsokat, hogy szinte megmondhatatlan volt, hogy mi volt a pác alapja. A pirított magok, a selymesen lágy citromlé, a ropogós bőr és burgonya chips pedig olyan harmóniát teremtett - ami méltó volt a mai ünnephez.

Hogy mit ünneplek? Nos azt, hogy a másfél éve indított blogom átlépett az 500.000-dik oldalletöltésen, ami azt jelenti, hogy több mint 200.000 egyedi látogató járt már az oldalamon. Sokat csupán egyszer jutottak be hozzám, de nagyon sokan vannak, akik vissza-vissza járnak, olvasnak, kommentálnak, főznek a receptjeim alapján - és ez nekem nagyon jól esik, nagyon megtisztelő. Szóval ünneplek, ünnepi menüt ebédelek, ebédelünk.

500000.jpg

Köszönöm Nektek olvasóim, jön majd a következő és sokadik poszt, jönnek az újabb ötletek, fotók és receptek ...

680

683

685

688

691

693

695

696

699

700

701

702

703

718

719

721

722

726

728

731

734

735

736

737

738

740

742

747

751

süti beállítások módosítása