Amikor a hőmérő higanyszála elkezd konvergálni a nulla fok felé, és amikor már ilyen korán sötétedik, akkor nagyon jó a hazaérkezés után egy forró, tartalmas levessel folytatni a délutánt. A fagyasztóban még van sarudi, saját termelésű borsó, a többi hozzávaló pedig szintén megtalálható otthon - vagyis nincs semmi akadálya, hogy egy ilyen ízorgiával folytassuk a délutánt.
Hozzávalók:
- 2 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 3-4 szál répa
- 1-2 szál gyökér zöldség
- 4-5 fej csiperke gomba
- 15-25 dkg zöldborsó
- 15-20 dkg sertéscomb
- 1 ek piros paprika
- 1 ek liszt
- 1 késhegynyi chili
- 1 kk őrölt kömény
- 1 ek szárított bazsalikom
- friss petrezselyem
- só és bors
- víz
A lábasban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd a felkockázott, nem túl nagy méretű sertéshúsokat előpirítjuk. Arra kell törekedni, hogy a húskockák szépen kifehéredjenek, de az sem baj, ha egy picit megpirul a szélük.
Ezt követően megszórjuk őket liszttel, kevergetünk, majd jöhet a szegedi pirospaprika is. Elkészül egy kicsit sűrűbb, krémes massza, amit kevés vízzel felöntünk. Fedő alatt hagyjuk, hogy egy kicsit puhuljanak a húsok, közben feldarabolunk minden zöldséget.
A lábasba öntünk még vizet, majd érkezhet a gyökérzöldség és a répa, jöhetnek a fűszerek, a friss, apróra vágott vagy tépkedett petrezselyem zöld. Fedő ismét, lassú főzés következik.
Kóstolunk, ha már kezd ténylegesen puhulni a hús, akkor bedobáljuk a feldarabolt gombákat, majd a zöldborsókat is. Ha igényli, akkor még sózunk, borsozunk.
Ennyi. Nem egy nagy meló, egy átlag konyhában szinte minden alapanyag fellelhető - tehát tessék meglepni a családot. Jó étvágyat!
Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról: