Sertés tarja grillezése II.
Csütörtök esti bejegyzésem után jött a megérdemelt (?) hétvége, jöttek a haverok, a nejem, a gyerekeim 2/3-a és három kutya a sarudi házikónkba - éhesen és egész szomjasan. Tehát felpakoltuk a szokásos cók-mókot, vittük a bepácolt nem kis adag tarját is, ( http://husimado-eger.blog.hu/2013/05/09/sertes_tarja_pacolasa_i ) és most már csak tüzet kellet csiholni, és szépen ki kellet sütni a vacsorát.
Gyakorlatilag nem egy nagy feladat, a lényeg az, hogy ne tűzön és lángon grillezzünk, hanem parázson. Szépen, türelmesen, ha hőzöng és lázong a baráti csapat, akkor inkább itasd Őket - ez időhúzásnak is nagyon jó, és ha netalántán mégsem lesz 100%-os a műved, akkor sem rögzül a memóriájukba. ( Ez persze csak poén, mert azért mindig arra törekszem, hogy meg legyen az őszinte elégedettség. )
A grillezéshez nekem van egy bevált technikám, amit a keresztapámtól örököltem - ha túl nagy a láng, akkor finoman sörrel locsolom a hússzeleteket - ez egy kicsit védi is a húst a túlsüléstől, nem szárad ki a tarja, másik oldalról pedig szép barna kérget sütünk a húsokra.
Amint a fotókon is látszik, köretnek sült, grillezett zöldségeket is csináltunk, ezt majd a következő posztban végig is követhetitek.
Ehhez a menühöz már ütősebb kísérőitalok dukálnak, mi aranybarna színű, minőségi ágyas pálinkát kóstoltunk, majd Egri Cabernet Franc kísérte az ételeket. Ja, és nagyon fontos a jó társaság, ez nekünk mind megvolt.