Lehet-e grillen levest készíteni? Hát hogy a viharba ne... - avagy Grillezett paradicsom krémleves fokhagymával és bazsalikommal
2016. augusztus 20. írta: Húsimádó

Lehet-e grillen levest készíteni? Hát hogy a viharba ne... - avagy Grillezett paradicsom krémleves fokhagymával és bazsalikommal

IMG 8984

Tehát jöjjön egy érdekes és különleges leves, amit tényleg végig a grillen készítettem - és ami lerombolja a negatív menzai élményeinket a paradicsom levesről.

Hozzávalók:

  • kb 1 kg érett falusi paradicsom
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 ek szegedi piros paprika
  • 1-1,5 l alaplé
  • 1 nagy marék bazsalikom vagy 1 doboz fagyasztott bazsalikom levél
  • ízlés szerint só és bors
  • levesbetétnek baconök

Természetesen ezt az ételt nem csak grillen, hanem a konyhai sütőben is el lehet készíteni - de azért az igazi az, ha grillen dolgozunk. 

Kezdjük azzal a műveletsort, hogy a két fej fokhagymát megpucoljuk, majd a kés lapjával kilapítgatjuk őket illetve apró darabokra vágjuk az összeset. Egy nagyobb serpenyőben olajat öntünk, majd takarékon előpirítjuk az összes fokhagymát, ügyelve arra, hogy ne piruljanak meg, csak elinduljon a pirulási folyamat.

IMG 8912

IMG 8915

IMG 8918

A gyönyörű paradicsomokat kettévágjuk, majd kivágjuk belőlük a csumájukat, feldobjuk őket a grillrácsra, amit kb 150-180 C-on már előmelegítettünk. A paradicsomok vágott fele felfelé nézzen, majd megszórjuk őket az elősütött fokhagymákkal. Megsózzuk az összeset, majd lecsukjuk a grillt - és hagyjuk, hogy összesüljön a két nagyszerű összetevő.

IMG 8904

IMG 8906

IMG 8909

IMG 8908

IMG 8910

IMG 8919

IMG 8921

IMG 8922

IMG 8927

Kb 10-15 perc múlva rájuk nézünk, és látszik, hogy kezdenek a paradicsomok kicsit összeesni, a bőrük már barnul. Persze a grill nem egyenletesen adja le a kívánt hőfokot, így cserélgetem is a paradicsomokat, majd folytatom a grillezést.

Amint minden paradicsom megsült, akkor leszedem őket a grillrácsról, majd egyesével lehúzogatom a bőrüket. Nem egy nemes feladat, de viszonylag gyorsan megoldható - ugyanis a grillezett bőr szinte magától lejön. 

IMG 8933

IMG 8937

Kihozok egy nagyobb lábast, olajat öntök bele, majd a két fejnyi apróra vágott hagymát elkezdem dinsztelni. Amikor már szinte megpirul, akkor érkeznek a paradicsomok - amikkel elkezdem összefőzni a hagymás alapot. Két evőkanál szegedi piros paprikát keverek a paradicsomos alapba, majd amikor már csomómentesen elkevertem, akkor érkezhet az alaplé. Só és bors megy még a levesbe, na meg egy rakás bazsalikom. Mivel mi bénáztunk, így csak fagyasztott bazsalikomom volt - de ez is megtette. Az igazi azért a frissen tépett levél lett volna, de hát kompromisszum nélkül nehéz élni.

IMG 8938

IMG 8940

IMG 8942

IMG 8944

IMG 8945

IMG 8948

IMG 8951

Most már csak főzni kell a levest, hagyni, hogy a nagyszerű alapanyagok klasszul összeérjenek. Amikor kész a leves, akkor botmixerrel összedolgozzuk az egészet, majd megsütjük a gyönyörű baconöket, illetve olivával összedolgozunk egy kevés bazsalikom levelet - amit majd rácsurgatunk a leves tetejére. 

Este, amikor megjön az éhes vendégsereg - akkor pedig várjuk a reakciókat. Mivel mindenkiben van egy menzai előítélet a paradicsom levessel kapcsolatban - így a reakciók nagyon érdekesek. Ez nem egy édes, megszokott paradicsom leves, hanem egy karakteres, a fokhagyma és bazsalikom által vezérelt ízvilágú étel, ami talán megváltoztatja az előítéletünket.

Tehát grillre vagy sütőre fel - tessék kipróbálni!

IMG 8984

IMG 8986

IMG 8989

Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket:

facebook_1.jpg

insatgram.jpg

 

süti beállítások módosítása