Palak paneer
2020. január 12. írta: Húsimádó

Palak paneer

Image00034

Decemberi finnországi utazásunk során tudtuk meg, hogy finn rokonaink nagyon szeretik ezt az eredetileg indiai ételt, lépten-nyomon lehet ezt a fogást az éttermekben rendelni - mi azonban Fruzsink jóvoltából kóstolhattuk először Jyväskylä-ben. Most én is elérkezettnek érzem a pillanatot, én is elkészítem a saját palak paneer-omat - finn házi sajttal... Szóval palak paneer finn módra egy egri konyhában.

Image00006

Hozzávalók a rizs körethez:

  • kb 25 dkg barna és vad rizs
  • víz
  • 1 szál fahéj
  • 2 db csillagánizs
  • 1 tk római kömény
  • kevéske olaj

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz fagyasztott, darabos spenót
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk kömény
  • 1 tk gyömbér
  • 1-2 normál vagy 4-5 koktél paradicsom
  • 1 ek szárított koriander levél
  • 1 ek garam masala
  • csipetnyi chili
  • olaj
  • 30 dkg házi sajt ( Leipäjuusto cheese )
  • 2-3 ek joghurt
  • só és bors

Készítsük el először a köretet. Én úgy szoktam a rizst elkészíteni, hogy egy lábasban olajat hevítek, majd a római köményt, a két darab csillagánizst és a fahéjat kicsit lepirítom. Amikor már kellemes az illatuk, akkor egy pohárba mérem a rizst, majd a rizsszemeket is lepirítom egy kicsikét. Ha ezzel megvagyunk, akkor két egységnyi vízzel ( ezért mértem ki a rizst pohárba ) felöntöm a lábast - és hagyom, hogy a rizs elkezdjen szépen puhulni. Ha már felforr a víz, akkor leveszem takarékra, és fedő alatt hagyom még, hogy a folyadékot felvegye a rizs. Ha eltűnik a víz a rizsszemek fölül, akkor lekapcsolom a gázt - és elvileg csak pihentetni kell a fedő alatt a cuccot.

Image00008

Image00009

Image00021

Jöhet a főétel. 

Itt is fűszerek pirításával kezdünk. Kevéske olajon megpirítjuk a gyömbért, a köményt és a római köményt, majd amikor már a konyha tele van az illatokkal - akkor jöhetnek a feldarabolt fokhagymák. Őket szintén pirítgatjuk, majd érkezik a feldarabolt vöröshagyma. 

Míg a hagyma dinsztelődik, addig feldaraboljuk a paradicsomokat, amik szintén mehetnek a serpenyőbe. A spenótot én úgy ahogy van, fagyosan dobom be a többi összetevő közé - néhány perc azért kell neki, de azért szép lassan létrejön egy spenótos, fűszeres alapunk.

Jöhet a többi fűszer, a garam masala, a korinder, a chili, a só és a bors, majd hagyom, hogy a sokféle íz szépen összeérjen. Ha már úgy érezzük, hogy eléggé csípős, pikáns az íz, akkor érkezhet a joghurt, amivel egy selymes, furcsa zöld színű - de szuper ízvilágú, sűrű mártást kapunk. 

Most jön a paneer. Nos természetesen ezt nem kell feltétlen Finnországból hozni, hanem itthon is meg lehet csinálni, csupán zsírosabb tejre, citromra, meg egy kis ügyességre és időre van szükség - de ennek a csínját-bínját a neten simán megtaláljátok. A lényeg a lényeg, hogy a házi sajtot egy kicsit átpirítjuk a serpenyőben, majd a sajt felét beledolgozzuk a spenótos alapba, míg a másik fele a tálaláskor kerül majd elő.

Image00012

Image00014

Image00016

Image00018

Image00019

Image00023

Image00024

Image00027

Image00028

Image00030

Image00032

Nos kész is vagyunk, tálalhatunk. Szerintem ezt az ételt nem nagyon lehet túl kreatívan tálalni, úgyhogy ne cifrázd nagyon - a lényeg úgyis az, hogy ízlik-e az étel a nagyérdeműnek, vagy nem...

Image00034

Image00040

Image00038

Most a végére jöttem rá, hogy Húsimádóként én egy igazi vega ételt hoztam az asztalotokra... Mit szóltok, hová tart a világ?  :-D