Decemberi finnországi utazásunk során tudtuk meg, hogy finn rokonaink nagyon szeretik ezt az eredetileg indiai ételt, lépten-nyomon lehet ezt a fogást az éttermekben rendelni - mi azonban Fruzsink jóvoltából kóstolhattuk először Jyväskylä-ben. Most én is elérkezettnek érzem a pillanatot, én is elkészítem a saját palak paneer-omat - finn házi sajttal... Szóval palak paneer finn módra egy egri konyhában.
Hozzávalók a rizs körethez:
- kb 25 dkg barna és vad rizs
- víz
- 1 szál fahéj
- 2 db csillagánizs
- 1 tk római kömény
- kevéske olaj
- só
Hozzávalók:
- 2 fej vöröshagyma
- 4-6 gerezd fokhagyma
- 1 doboz fagyasztott, darabos spenót
- 1 tk római kömény
- 1 tk kömény
- 1 tk gyömbér
- 1-2 normál vagy 4-5 koktél paradicsom
- 1 ek szárított koriander levél
- 1 ek garam masala
- csipetnyi chili
- olaj
- 30 dkg házi sajt ( Leipäjuusto cheese )
- 2-3 ek joghurt
- só és bors
Készítsük el először a köretet. Én úgy szoktam a rizst elkészíteni, hogy egy lábasban olajat hevítek, majd a római köményt, a két darab csillagánizst és a fahéjat kicsit lepirítom. Amikor már kellemes az illatuk, akkor egy pohárba mérem a rizst, majd a rizsszemeket is lepirítom egy kicsikét. Ha ezzel megvagyunk, akkor két egységnyi vízzel ( ezért mértem ki a rizst pohárba ) felöntöm a lábast - és hagyom, hogy a rizs elkezdjen szépen puhulni. Ha már felforr a víz, akkor leveszem takarékra, és fedő alatt hagyom még, hogy a folyadékot felvegye a rizs. Ha eltűnik a víz a rizsszemek fölül, akkor lekapcsolom a gázt - és elvileg csak pihentetni kell a fedő alatt a cuccot.
Jöhet a főétel.
Itt is fűszerek pirításával kezdünk. Kevéske olajon megpirítjuk a gyömbért, a köményt és a római köményt, majd amikor már a konyha tele van az illatokkal - akkor jöhetnek a feldarabolt fokhagymák. Őket szintén pirítgatjuk, majd érkezik a feldarabolt vöröshagyma.
Míg a hagyma dinsztelődik, addig feldaraboljuk a paradicsomokat, amik szintén mehetnek a serpenyőbe. A spenótot én úgy ahogy van, fagyosan dobom be a többi összetevő közé - néhány perc azért kell neki, de azért szép lassan létrejön egy spenótos, fűszeres alapunk.
Jöhet a többi fűszer, a garam masala, a korinder, a chili, a só és a bors, majd hagyom, hogy a sokféle íz szépen összeérjen. Ha már úgy érezzük, hogy eléggé csípős, pikáns az íz, akkor érkezhet a joghurt, amivel egy selymes, furcsa zöld színű - de szuper ízvilágú, sűrű mártást kapunk.
Most jön a paneer. Nos természetesen ezt nem kell feltétlen Finnországból hozni, hanem itthon is meg lehet csinálni, csupán zsírosabb tejre, citromra, meg egy kis ügyességre és időre van szükség - de ennek a csínját-bínját a neten simán megtaláljátok. A lényeg a lényeg, hogy a házi sajtot egy kicsit átpirítjuk a serpenyőben, majd a sajt felét beledolgozzuk a spenótos alapba, míg a másik fele a tálaláskor kerül majd elő.
Nos kész is vagyunk, tálalhatunk. Szerintem ezt az ételt nem nagyon lehet túl kreatívan tálalni, úgyhogy ne cifrázd nagyon - a lényeg úgyis az, hogy ízlik-e az étel a nagyérdeműnek, vagy nem...
Most a végére jöttem rá, hogy Húsimádóként én egy igazi vega ételt hoztam az asztalotokra... Mit szóltok, hová tart a világ? :-D