Javaslom, hogy lépjünk túl egy kicsit a sertéspörkölt-galuska kombón a home office alatt is, vagyis készítsünk egy gazdag ízvilágú, indiai curryt - és rögtön szebb lesz a napunk.
Hozzávalók:
- 75 dkg sertéscomb
- 2 fej vöröshagyma
- 4-6 gerezd fokhagyma
- 1 szálzeller
- 15-20 dkg paprika - nálam poblano paprika
- 45-50 dkg darabolt paradicsom
- 45-50 dkg csicseriborsó
- 1 ek római kömény
- 1 ek őrölt gyömbér
- 1 ek indiai öt fűszer
- 2 ek garam masala
- 3 ek curry fűszer
- só és bors
- chili
- 1 marék friss koriander
- kevéske víz
Hozzávalók a rizshez:
- 1 pohár basmati rizs
- 2 pohár víz
- 2 db babérlevél
- 2 db szegfűszeg
- 1,5 -2 db csillagánizs
- 1 szál fahéj
- kevéske olaj
- só
A curry készítésének az első fázisa, hogy az alap fűszereket egy kevés olajon vagy vajon lepirítjuk. Készülj fel rá, hogy a konyhád igencsak megtelik illattal, de olyan szinten, hogy napokig fogod még érezni - de az indiai konyha már csak ilyen. Ezt követi az apróra vágott kétféle hagyma magdinsztelése, majd érkezhetnek a felkockázott, besózott sertéscomb darabok, amiket a pörkölthöz hasonlóan fehéredésig hőkezelünk.
Most jön a feldarabolt paprika, paradicsom és szárzeller kombó - amik majd egy kis szaftot fognak nekünk készíteni a currynk alá. Fedőt teszünk az edényre, majd kb 35-40 percet adunk annak, hogy puhuljon a hús, alakuljanak az ízek.
Most jön megint egy adagnyi fűszer, például curry por, chili, friss koriander, só és bors, na meg ha igényli, akkor kevéske víz. Amikor már szinte teljesen kész vagyunk, akkor felbontjuk a csicseriborsó konzervet, majd a tartalmát még kicsit összefőzzük a curryvel.
A rizs készítése pofon egyszerű. A fűszereket szintén egy kicsit lepirítjuk a lábasban, majd a rizst is átpirítjuk folyamatos kevergetés közben. Két pohárnyi vízzel felöntjük a lábast, majd fedő alatt hagyjuk hogy a víz felforrósodjon. Amikor a rizs felszívja a vizet, akkor takarékra tesszük a lángot, majd kb öt perc múlva le is kapcsoljuk a gázt - de hagyjuk még fedő alatt párolódni a rizsünket.
Ennyi a mutatvány, sok-sok friss korianderrel tálaljuk a curryt, majd másnap ismét eszünk a főztünkből - és rájövünk, hogy ekkor még királyabb az íz és az illat...