Libazsírban konfitált fokhagymás csirkemáj
Elő-elő forduló finomság ez nálunk, de javarészt a nejem szokta készíteni. Most én kaptam kedvet hozzá - és íme a végeredmény.
Egy nagyobb serpenyőben felkarikázott hagymákat kezdek el dinsztelni, majd a megborsozott, sózott és majorannával megszórt májakat a hagymára dobom. A lángot takarékra veszem, majd a finom libazsírt szintén beleteszem a serpenyőbe. A zsír nem lepi el a májakat, de azért szép mennyiség kell, hogy legyen az olvadt zsiradék. Magára hagyom a projektet, kb 20 perc múlva visszanézek, megfordítom a májakat, majd petrezselymet szórok rájuk, illetve néhány gerezd összetört fokhagymával színesítem az ízeket. Ismét 20 perc, és még mindig marad a takarék láng.
Amint elkészült a projekt, kiszedem a májakat két tálba, majd rákanalazom a zsírt mindkettőre - és estére hűtőbe teszem őket. Reggel friss kenyérre vagy pirítósra kenjük a zsírt, majd a vékonyra szelt májakat, lila hagymával és rukkolával tesszük teljesebbé az élményt. Mondjuk ez után már randira nem érdemes menni, de engem ez a veszély már nem fenyeget... :-)