FESZT!EGER - Csakaztéris Zene - 2014
2014. május 25. írta: Húsimádó

FESZT!EGER - Csakaztéris Zene - 2014

FESZT!EGER - Csakaztéris Zene - 2014

feszt1.jpg

Ismét egy poszt, ami nem közvetlenül a gasztronómiához tartozik, de mégis ide kívánkozik - van benne sok jó ember, finom egri borok, kiváló zenék - és buli, hangulat. Tehát következzen Eger első könnyűzenei fesztiválja - az én szemszögemből.

Akik gyakrabban olvasgatják a blogomat, azoknak feltűnhet, hogy a múlt héten nem igazán posztoltam semmit - na ez a fesztiválnak is köszönhető - ugyanis vagy kinn voltunk a helyszínen, vagy a sebeinket nyalogattuk otthon...

Kezdeném azzal, hogy már tavaly is több klassz koncertet szervezett az egrieknek csak Bolyki Janiként aposztrofált fiatal borász - de mivel mindig szombatra estek ezek a rendezvények, így mi a Tisza tavat választottuk akkor. Most viszont már időben beharangozták, hogy Bolyki Jani és a "Sziget-es" Gerendai Károly valami nagyobb dobásra készül, és Egerben egy idény indító fesztivált terveznek - ahonnan mi sem hiányozhatunk.

Értesítettem a rokonságban lévő huszonéves fiatalokat, kiadtam az ukázt, hogy május 16-18 között Egerben a helyük, jegy és kaja lesz, a többi rajuk és rajtunk múlik. Elég volt a fellépők névsorát átküldeni, Ők már akkor lélekben becsekkoltak, olyan klassz volt a felhozatal - úgyhogy csak várni kellet a kezdést.

Elérkezett a hét közepe, és megjött a hidegfront, a novemberi hőmérséklet és eső - és kezdődött a parázás, hogy most mi lesz. Kb 2 óránként néztem az Időkép-et - gondolom a koncert szervezői is ezt tették. Azért jött reménysugár, péntekre kelet Magyarországra már enyhülést ígértek... Péntek reggel már nem esett, bár baromi felhős volt az ég, de csak megvettük a bérleteket és jegyeket. A város lakói, a koncertre várók hasonlóan gondolkodtak mint mi, ugyanis reggel a jegyárus srác mondta, hogy a telefonján több mint száz nem fogadott hívás és sms fogadta - reggel mindenki felnézett az égre, és elkezdte venni a jegyeket.

jegyek.jpg

Közben a rokon srácok elindultak Pestről, úgy terveztük, hogy 5-6 körül érkezés van nálunk, magunkhoz veszünk egy kis ételt, iszunk egy kis birsalmát - na nem szörp formában - és legkésőbb 8-kor már élvezkedünk a színpadok előtt.

Meg is érkezett a különítmény, most az egyszer nem is késtek - kicsit tankoltunk, és jöhettek a taxik. A helyszín Eger délkeleti kivezető útja mentén van, a Kistályai úton, vagyis a taxi is kibírható, 1300-1500 pénzből kijön. Ha már árak, akkor jöjjön a lényeg: a háromnapos bérlet csak 3.490,- Ft, ami több mint baráti...

feszt2.jpg

Hát kezdődjön a buli. Séta fölfelé a most már Bolyki völgynek nevezett helyszínre, ami valójában egy régi tufa bánya. Egerben és a környéken a pincék ilyen tufába vannak vájva, illetve a régi épületek, házak jó része is tufa kőből épült - amelyeket valószínűleg innen termelhettek ki. Nos ez a dombon fekvő völgy a helyszín: alul a főbejárat és Silent Disco, egy alagúton feljutva középen a 2-es színpad, majd még egy hosszabb alagúton jutunk fel az 1-es, nagy színpadhoz. A középső színpadnál épített, fedett vendéglátó helyiség, a nagyszínpadnál sátras büfé objektumok szolgálták az enni és innivalót. Ami nekem nagyon tetszett, hogy nem volt kannás bor, nincsenek tablettás borok - csak és kizárólag Bolyki borait lehet fogyasztani: a palackot előttünk nyitják ki, majd töltik át műanyag palackba - elkerülve az üvegtörést. Természetesen van még csapolt sör is minden mennyiségben - ez az ital egy egri, boros fesztiválról sem hiányozhat.

Jó érzés látni, hogy a jó értelemben vett lokálpatriotizmus benne van az egriekben - sok olyan ismerős is itt van, akik nem feltétlen ismerik a fellépőket, nem az ők korosztálya ez - de mégis érzik, hogy valami elindulhat itt, ami közvetlenül nem is nekik lesz a fontos, de a fiatalabb generációnak ez jó lehet - közvetve pedig Egert is jobbá teszi ez a rendezvény.

Hogy kiket láttunk? Felsorolni is alig lehet, de mégis igyekszem összeszedni:

Csík Zenekar, The Carbonfools, Paddy and The Rats, Akkezdet Phiai, Intim Torna Illegál. Szép kis sor, nem? Na el is telt az idő rendesen, közben én még inni is alig tudtam - jöttünk-mentünk, fotóztam ezerrel, ment a dumcsi a sok haverral, keresgéltem Esztert a rengetegben - szóval egy-két sör alig-alig szaladt le. Nos így is hajnal kettő volt, mikor már elindultunk lefelé a völgyből - és közben olyan Sziget feeling jött elő - ott kóboroltunk a sötétben hasonlóan mint a Sziget-en, miközben távolodott a zene, a hangzavar.

A Kistályai úton kezdődött a taxi-vadászat, hasonló érzés volt mint a szilveszterek éjszakái Egerben - de azért csak sikerült hazajuttatni népes, nyolc fős delegációnkat.

Másnap délelőtt sebnyalogatás, macskajaj - és egész délelőtt PS-en focizunk. Délben Eszterrel és Tomival nekiállunk gyrost készíteni - na most az egyszer nem fotóztam, meg egyébként is van már gyros-os posztom...

Délután ismét indul a taxizás, jönnek az újabb fellépők: Kiscsillag, Vad Fruttik, Alvin és a Mókusok, Kowalsky meg a Vega, Supernem jöttek szinte sorban. Azért szombaton már többet tettem a kiszáradás ellen, igazi jó Bolyki bikavér volt ebben a segítségemre. Szintén kettő körül végeztünk, mielőtt azonban kimentünk volna a fesztivál helyszínéről, megsasoltuk a Silent Disco-t - bár ez nem a mi műfajunk. Hát ez egy nagyon beteg, de jópofa dolog. Van egy terem - jelen esetben egy tufa pince - ahol mindenki fülén egy-egy fejhallgató, melyből kétféle dj zenéje közül lehet választani - majd mindenki táncol, táncikál, lézeng. Tök jó zene szól a fülemben, váltok, az is klassz, de tök más. A fura az, amikor leveszed a fülest, akkor csak csoszogást, néhol halk beszélgetést hallasz - na meg azt, hogy jópáran félhangosan énekelnek - igen, kétféle nótát. Ez nagyon röhejes helyzet, de nagyon jópofa.

Taxi fogás 2, majd pihi otthon.

Vasárnap családi nap a Bolyki völgyben, délután Hooligans - amit mi kihagytunk: a srácok azért mert szerintük ez a zenekar túl kommersz, nekünk meg hétfőn meló - így is nehéz újrarakni a Lego-t a fejünkben.

Konklúzió? Baromi nagy ötlet a helyszín és a rendezvény egyaránt, kiváló a szervezés, jók a borok - talán a transzferben van némi kis akadozás - de hát majd jövőre. Mert jövőre találkozunk ugyanitt, legalábbis a részünkről tuti.

Köszönjük Bolyki Janinak és a mögötte álló stábnak, üdvözlettel: Húsimádó (Eger)

 

süti beállítások módosítása