Márton napi előzetes - Sült libacomb zsályával, fokhagymával és kakukkfűvel
2016. november 03. írta: Húsimádó

Márton napi előzetes - Sült libacomb zsályával, fokhagymával és kakukkfűvel

IMG 1343

Közeleg a Márton nap, így én is erre hangolódtam a mai posztommal. Szerettem volna egy ropogós, gyönyörűen átsült libacombot az asztalra tenni - amihez friss fűszernövényeket és fokhagyma gerezdeket képzeltem el. Amint látjátok tényleg gyönyörű lett, az íze pedig - szerénytelenség nélkül állíthatom - frenetikus lett.

Hozzávalók:

  • 3 db szép libacomb
  • 2-3 ek kacsa vagy sertészsír
  • 10-12 levél zsálya
  • 10-15 szál kakukkfű
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 1-1,5 dl fehér vagy rozé bor esetleg víz
  • só és bors

IMG 1271

IMG 1281

A sütőt előmelegítettem, úgy 200 C-ra kapcsoltam alsó és felső sütésre. A három combot megtisztítottam, majd szárazra töröltem és zsírral kikent tepsibe fektettem őket. Az elősütés során a bőrével lefelé pakoltam a combokat a tepsibe - ami azért fontos, hogy a zsírok fellazuljanak, a libabőr egy kicsit elő is süljön. Kb 20-25 percig hagytam lefedés nélkül a tepsit a sütőben.

IMG 1272

IMG 1284

Második etapban a combokat megfordítottam, vagyis immáron bőrükkel felfelé kerültek a tepsibe - na meg jöttek a fűszerek: a só és a bors. A tepsibe bedobáltam a zsálya leveleket és a kakukkfű ágakat, amik még mindig zöldek a teraszunkon. Pucoltam egy maréknyi fokhagymát is, majd ezek is mentek a tepsibe, na meg egy pohárnyi rozé szintén. A tepsit lefedtem, majd ismét a sütő következett, ugyanígy 200 C-on.

Egy óra múlva ránéztem a tepsire, de még nem volt elég puha a három hús, így még egy fél órát hagytam az egészet párolódni.

IMG 1287

IMG 1289

IMG 1291

A másfél órás párolás után már a villa könnyen beleszaladt a húsokba, úgyhogy már csak a lesütés hiányzott. Kicsit feljebb tekertem a sütőt, és kb 20 perc alatt aranybarnára sütöttem a combokat.

IMG 1329

IMG 1327

Pár perc pihentetés után krumplipürével tálaltam a libacombokat, de mind a zsálya, mind a kakukkfű elfogyasztható volt, a fokhagyma pedig olyan lágy és finom volt, mint a vaj... 

IMG 1344IMG 1341

Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket:facebook_1.jpg

insatgram.jpg

süti beállítások módosítása