Hozzávalók:
- 50 dkg darált sertéscomb vagy tarja
- 1,5 fej vöröshagyma
- 1 tojás
- 1,5-2 ek bazsalikom
- zsemlemorzsa
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
A mártáshoz:
- 1,5 fej vöröshagyma
- 20-25 dkg csiperke
- 2 dl főzőtejszín
- liszt
- 1,5 dl fehérbor
- só és bors
- bazsalikom
Első lépésként én húst darálok, ugyanis nem volt itthon darálthús. Egy nagyobb edénybe teszem a darálthúst, majd ütök bele egy tojást, ráhajítom a apróra darált vöröshagymát, a fagyasztott bazsalikomot és a fűszereket. Öntök a masszára valamennyi zsemlemorzsát, majd összegyúrom a gombócok alapját. Ha igényli, akkor még mehet bele zsemlemorzsa, a lényeg az, hogy egy homogén, jól formázható húsos massza jöjjön létre. Ha kész vagyok, akkor vizes kézzel pinponglabda méretű gombócokat formázok.
Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítek, majd a húshombócokat elősütöm, törekedve arra, hogy minden oldaluk kapjon egy finom pörzsréteget. Ne süsd túl, mert a gombamártással együtt még párolni is fogjuk őket, vagyis tényleg csak elősütésre van szükség.
A serpenyőben visszamaradt zsiradékon megdinsztelem a maradék, apróra vágott vöröshagymát. A gombát két részre osztom - a szárait és a kisebb fejeket apróra darabolom, míg a fejeket vékony csíkokra vagdosom. Az apróra vágott darabokat a hagymára dobom, majd kevés fehérborral együtt elkezdem párolni. Mehet hozzá só és bors, na meg valamennyi bazsalikom is.
Amikor már klassz az ízvilág, szinte pépes az alap, akkor jöhetnek a nagyobb méretű gombák is, na meg egy lisztes, tejszínes habarás is. Ezeket az összetevőket is összerottyantom, majd jöhetnek a gombócok. Fedő alatt párolom az egész kombót, időnként átmozgatva a húsokat.
Zárásként penne tésztát főzünk, majd már tálalhatunk is. Izgalmas ízvilágú, mediterrán beütésű, de igazi téli étel, amit érdemes kipróbálni.