Imádjuk a bakonyit, imádjuk a csirkét és imádjuk a leveseket. Milyen lehet, ha ezt a három összetevőt egy ételben hozzuk össze? Hát megmondom: iszonyú finom, igazi téli, lélekmelegítő étel. Ha felkeltette az érdeklődésed, akkor próbáld ki.
Hozzávalók:
- 35-40 dkg csirkehús felkockázva ( comb vagy mell )
- 10-12 dkg füstölt szalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 3 szál répa
- 1 szál gyökér zöldség
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 30-40 dkg csiperke gomba
- kevés zeller
- 1 ek piros paprika
- chili vagy erős paprika
- 1 ek liszt
- 1,5 dl tejföl
- víz
- petrezselyem zöldje
- só, bors
A csirkehúsokat kb egyenletes méretű kockákra vagdossuk, a szalonnát szintén apróra daraboljuk. A vöröshagymát kézzel vagy géppel összedaráljuk, a gombákat, a répákat, a zellert és a gyökér zöldséget szintén feldaraboljuk.
Egy lábasban a szalonnákat elkezdjük lesütni, majd a hagymát megdinszteljük a szalonnás zsiradékon. Ha már üveges, akkor lehúzzuk a tűzről, majd belekeverjük az evőkanálnyi pirospaprikát. A lábast visszahúzzuk a lángra, majd a húskockákat kifehéredésig pirítjuk a paprikás, hagymás alapban.
Ha már tényleg fehérek a húsok, akkor felöntjük vízzel a lábast, jöhet a só, a bors és a petrezselyem zöldje, a chili - és fedő alatt finoman főzzük a levesünket.
Amikor már egy kicsit kezd puhulni a hús, akkor jönnek a zöldségek: a zeller, a gyökér zöldség és a répa, amiket szintén fedő alatt puhítunk.
Következő fázisként érkeznek a feldarabolt, felszeletelt gombák, majd kóstolgatás, ízlés szerint fűszerezés. Kezd kialakulni az ízvilág, de még hiányzik egy klassz kis tejfölös habarás, amit hőkiegyenlítéssel készítünk, hogy nem legyen csomós a végeredmény. Hagyjuk még összerottyanni az ízeket - és már gyakorlatilag tálalhatunk is.
Ilyenkor, amikor kint esik az ónos eső, vagy havazik - szóval ilyenkor nincs ennél jobb étel. Forró, tartalmas és nagyon finom - vagyis kipróbálásra érdemes.