Grillezett gombakrémleves póréhagymával és fokhagymával
2017. március 04. írta: Húsimádó

Grillezett gombakrémleves póréhagymával és fokhagymával

IMG 3334.png

Végre itt a tavaszi napsütés, kellemes a hőmérséklet a teraszon - vagyis ha a fene fenét eszik akkor is grillezni fogok. Na de levest terveztem főzni, vagyis óriási a dilemma. Ahogy már a múltkor, most is kombinálom a grillezést és a levesfőzést, vagyis következzen egy fúziós leves.

Hozzávalók:

  • 40 dkg barna csiperke gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1/2 póréhagyma
  • 1 l alaplé
  • 1 ek petrezselyem zöld
  • 1,5 dl rozé
  • 2-3 ek görög joghurt
  • só, bors és chili

IMG 3253.png

Első lépésként kettészedem a gombákat, külön válogatom a kisebb és a nagyobb fejeket. A nagyobbakat négyrét vágom, a kisebbeket pedig vékonyra szeletelem. A grillre az egyik oldalra rácsot, a másikra pedig a sütőlapot pakolom, majd beindítom a lángokat. 

A felnegyedelt gombafejeket vékonyan meglocsolom olajjal, majd a rácsokra rakosgatom mindet. A rácsra kerül még a félbevágott fokhagyma is, hogy majd szépen aranybarnára piruljon ő is. A grill lapot meglocsolom olajjal, majd a vékonyra szeletelt gombákat rászórom, később egy kevés póréhagymával színesítem az ízvilágukat.

IMG 3256.png

IMG 3258.png

IMG 3269.png

IMG 3260.png

IMG 3276.png

IMG 3277.png

IMG 3279.png

Míg ők pörkölődnek a melegben, addig a hagymát apróra vágom a napsütéses teraszon, majd a grill oldallángján egy közepes lábasban elkezdem dinsztelni.

IMG 3273.png

IMG 3287.png

A grillrácson lévő gombák már szépen megsültek, a két fél fokhagyma szintén aranybarna - úgyhogy mehetnek a lábasba.  A fokhagymák gyönyörűen kicsusszannak a fészkükből - ilyenkor már szinte krémesen puhák, illatosak és nagyon zamatosak. Itt jön egy kis csavar, vagyis egy kevés rozé borral bolondítom meg a leves alapját. Az illatok már nagyon meggyőzőek, a gomba, a fokhagyma és a bor olyan egyveleget alkotnak, hogy szinte már sajnálom a szomszédokat. :-)

IMG 3274.png

IMG 3275.png

IMG 3312.png

IMG 3300.png

IMG 3304.png

IMG 3306.png

Eszter felhoz a mélyhűtőből egy lefagyasztott alaplevet, aztán kezdődhet a leves főzése. Szórok az alaplé mellé még petrezselyem zöldet, jöhet a só, a bors és egy kevés chili is. Szépen felolvad az alaplé, finoman rotyog a leves, amibe még karikázok póréhagymát is. 

IMG 3315.png

IMG 3320.png

A grill lapon a gombák már szépen megpirultak a póréhagymákkal együtt, amiket egy edénybe ki is szedek. A levessel beszaladok a konyhába, botmixerrel összedolgozom, majd görög joghurttal tuningolom fel az ízvilágot. A joghurttól egy kicsit savanykásabb lesz az íz, vagyis tényleg más az irány, mint egy hagyományos gombalevesnél.

IMG 3322.png

IMG 3323.png

IMG 3324.png

IMG 3328.png

Már csak annyit kell várni, hogy egyet rottyanjon a leves - még beleszórom a megsült gombaszeleteket, és már tálalunk is. Amint a fotók is mutatják, a rozé nem csak a főzéshez szükséges, hanem a leveshez is nagyon passzol. Természetesen aki nem rendelkezik ilyen klassz grillel, mint én, az a konyhában és sütőben is elkészítheti ezt a különleges levest - bátran kísérletezzetek Ti is!

IMG 3330.png

IMG 3337.png

IMG 3298.png

IMG 3334.png

A Gróf Grassalkovich Gamay Noir Rosé 2015 egy itthon különlegességnek számító szőlőfajtából készült, emellett kuriózum az átlag rozéktól eltérő hordós érlelés, így a könnyed test, a gyümölcsös frissesség és az élénk savszerkezet mellé krémes és fűszeres jegyek társulnak, valamint egy átlagos rozénál tovább eltartható. Gyümölcsös, üde, mégis szépen rétegzett bor málna-, eper- és ribizliaromákkal, citrusos frissességgel, amelyet a hordós érlelésnek köszönhetően fűszeresség kísér.

https://www.facebook.com/nagygombosboraszat/

 

Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket:
facebook_1.jpg

insatgram.jpg

süti beállítások módosítása