Így télvíz idején nekem nagyon nagy szükségem van a tartalmas, forró leveskékre - valahogy így töltődök fel ilyenkor energiával. A Sparban tologatva a bevásárló kosarat egy ilyen kép ugrott be - egy jó sűrű, tartalmas leves, aminek az alapja a kolbász és a burgonya, azaz meg volt a terv, csak össze kellet szedni az alapanyagokat.
Hozzávalók ( nem három főre főztem... ):
- 60-70 dkg burgonya
- 2 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 ek őrölt szegedi paprika
- 4-5 babérlevél
- 1 tk őrölt kömény
- 3-4 tk őrölt tárkony
- szárított vagy friss petrezselyem
- só és bors gazdagon
- 2-3 féle félkemény kolbász ( nálam volt csípős és normál kolbász is )
- 0,5-1 l alaplé
- víz
- 1 ek liszt vagy keményítő és tejföl
Otthon beizzítottam a JBL hangszórómat, elindítottam a Spotify-on egy Hiperkarma válogatást - és már főztem is. A hagymát és fokhagymát apróra daraboltam a cutterrel, majd vékony zsíron megdinszteltem. A szegedről hozott, gyönyörű színű és illatú paprikát beledolgoztam a hagymás alapba, majd egy kis vizet és egy adagnyi, lefagyasztott alaplevet tettem a lábasba. ( Mi nagyjából hetente, kéthetente főzünk alaplevet egy nagyobb lábasban, amiket aztán műanyag edénykékbe porciózunk ki, amik aztán mennek a fagyasztóba. Míg én a levessel bíbelődtem, addig Eszterem pont a következő adag alaplevünket készítette el mellettem. )
Amint kialakult a folyadék mennyisége - jöhettek a fűszerek. Babérlevél, kömény és minden fűszer jöhetett a lébe, a háromféle kolbászt pedig közben felkarikáztam. A Spárban vettünk tóalmási csípős és normál kolbászt is, de tegnap Gyöngyösről keresztapámtól kaptam nagyon finom, házi töltésű kolbászt is, amiből szintén tettem a levesünkbe.
Közepes lángon hagytam, hogy a lé és a beleszórt összetevők szépen összeérjenek, közben megpucoltam először 6, majd még egy jó pár burgonyát. Nehéz nálunk kevés ételt készíteni, mert alapból ilyenkor itthon vagyunk legalább öten-hatan, de gondolni kell a Pesten maradt legkisebb csemeténkre is, akinek dobozokban megy majd a hadtáp ellátmány - úgyhogy én java részt nagyban gondolkodom.
Szóval a burgonya meghámozása után jön a mosás és darabolás, majd a nagyjából azonos méretű kockák mehetnek a lébe. Még mindig erősen kell sóznom, valahogy mostanában ezek az általunk vásárolt sók olyan erőtlenek, gyengék - pedig mi anyukám szerint így is elég sótlanul eszünk. Tehát még sózok, majd készítek egy tejfölös habarást, amit aztán a leveskénk levével dolgozok össze.
Ha már megpuhultak a burgonyák, akkor a habarást beleöntöm a levesbe, hagyom, hogy egyet még rottyanjon - és már tálalunk is.