Hozzávalók:
- 40-50 dkg szarvascomb
- 3 -4 fej hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 10-15 dkg szalonna
- zsír
- 4-5 szál répa
- 1-2 szál gyökér zöldség
- 1/4 fej zeller
- 1/4 fej karalábé
- 1 zöldpaprika
- 10-15 dkg gomba
- 3-5 babérlevél
- őrölt kömény, tárkony, boróka, kakukkfű és petrezselyem ízlés szerint
- só és bors
- 0,5-1 l alaplé
- víz
- liszt és tejföl
Nekem kb egy kilónyi szarvascombom volt a fagyasztóban, amit kiolvasztottam, majd lehártyáztam. A húst ehhez a leveshez kicsit soknak gondoltam, így kettévágtam - a comb másik felét Eszter készítette el konfitálva. A húsokat szépen felkockáztam, a szalonnát és a zöldpaprikát is apróra daraboltam, majd a lábas alatt begyújtottam a lángot. A szalonnákat klasszul lepirítottam és még egy kevéske zsírt is tettem a lábasba. A faldarabolt hagymát szinte pépesre dinszteltem, majd amikor elkészült, akkor egy nagyobb evőkanálnyit kiszedtem a hagymás, szalonnás alapból - ez megy majd a gombócok alapjába.
Az elkészült hagymára bedobtam a felkockázott zöldpaprikát, amit pedig a húskockák követtek. Hagytam, hogy kifehéredjenek, majd amikor levet eresztettek, akkor jöhetett a só és a bors. Ekkor érkeztek a fűszerek és az alaplé, hagytam, hogy a húsok és az alaplé együtt dolgozzon - közben pedig feldolgoztam a zöldségeket.
A leves alapjába még öntöttem vizet, bezöldségeztem ( először a fehér zöldségek jöttek, majd a végén a répa ) - és fedő alatt hagytam, hogy a hús szépen bepuhuljon.
Amikor a hús és a répa is már szinte teljesen puha volt, akkor jöhettek a felszeletelt gombák - nekik úgysem kell sok hőkezelés.
Utolsó fázisként elkészítettem egy jó nagy adag zsemlegombócot - és tudatosan arra törekedtem hogy ne klasszikus gombóc formák készüljenek el, hanem csak kanállal szaggattam a forró vízbe a gombócokat.
Hozzávalók a gombócokhoz:
- 2 db szikkadtabb zsemle, liszt, tojás, dinsztelt hagyma, tej, zöldfűszerek, só és bors
A zsömléket felkockáztam, majd serpenyőben lepirítottam mindet. Egy nagyobb tálba belekanalaztam a korábban már elkészített szalonnás, dinsztelt hagymát meg a többi összetevőt - amiket alaposan összedolgoztam. Hagytam, hogy egy kicsit pihenjenek az összetevők - majd kanállal forrásban lévő vízbe szaggattam a gombócokat.
Végül készítettem egy könnyed tejfölös habarást, a levesben még a gombócok is rottyantak egyet - és már tálaltunk is.