Paradicsomos, ketchup-os, újhagymás csirkecombok
2013. május 20. írta: Húsimádó

Paradicsomos, ketchup-os, újhagymás csirkecombok

Paradicsomos, ketchup-os, újhagymás csirkecombok

059
Ismét egy story-val indítom a post-ot, de hát utazós, aktív gyermekkorom volt...

Szóval még ifjú titánként voltam egyszer a Szovjetunióban egy több hetes autóstúrán, mert apukámnak volt egy becsípődése, hogy nekünk Szocsiba és a Fekete tenger "másik oldalához" el kell jutnunk. Őszintén nagy élmény volt gyemrek fejjel is, sok emlék és rémkép is megmaradt arról a zárt világról, a kultúrájukról. Az egyik nagy élmény volt a gasztronómia, az ottani étkezési kultúra. Na nem az, amikor egy Kijev környéki piacon jártunk, ahol elviselhetetlen "illatok" szálltak, és amikor láttam, hogy a grillcsirkét egy Pravdába csomagolták - csak úgy natúr, bele az újsága. Nos ettünk ott nagyon sok finomat is, az egyik ennek az ételnek az alapja. A lényeg az volt, hogy csirke combokat valami paradicsomos, ketchup-szerű szósszal bekentek, és snidling-gel szórták meg, majd kisütötték. Hát ez lett belőle a kísérleteim során: nem is sült, nem is snidlinges, de mégis nagyon szeretjük.

Az elkészítés a következő. Lopj egy nagy adag csirkecombot - mondaná a klasszikus szovjet vicc -, vagy vegyél a boltból. A combokat éles késsel metszd be a csont mellet - ez azért jó, mert könnyebben megpuhul, és nem lesz nyers, a másik, hogy a fűszereket ide be tudod szuszakolni - és ez nekünk nagyon jó.  Ha megvagy vele, akkor apró darabokra szeletelsz hagymát, újhagymát vagy snidlinget, ezek valamelyikét beleszórod a bemetszésbe, majd mindenféle fűszerekkel megszórod a húst. Én ilyenkor meglocsolom egy kis olívával, majd ezt az egész dolgot beledörzsölöm a húsba. Ha megvagyok vele, akkor kivajazott tálba kezdem őket pakolni, egy vagy több réteg is mehet - kérdés mekkora a család. Ahogy pakolom husikat, még meglocsolom ketcup-al, és paradicsom darabokat is teszek melléjük. Ha megvagyunk, akkor már csak egy dolog hiányzik - a tej. Én kb 1-1,5 dl tejet szoktam alá önteni - ez azért jó, mert így szaftos lesz a csirke. Ha valakit zavar a tejes öntet, akkor simán is ki lehet sütni, akkor viszont kicsit ropogósabb lesz a végeredmény. Nekünk mind a kettő be szokott jönni.

Sütő, 220-240 °C, és kb egy óra. Ha gondolod, lehet egyszer megfordítani is a húsokat, de általában nem igényli ezt a műveletet. Mi most rizzsel ettük, de kiváló hozzá például a krumpli püré is.

A tegnapi Hilltop rozéból még maradt, úgyhogy ezt hoztam ki a teraszra hozzá - meg kell mondanom, tökéletes volt együtt. Hideg rozé és friss, tűzforró csirkecombok - szuper páros.

004

008

020

022

029

038

048

062

süti beállítások módosítása