Sör Feszt Ivás - Eger, 2013. X. 4-6.
2013. október 06. írta: Húsimádó

Sör Feszt Ivás - Eger, 2013. X. 4-6.

Sör Feszt Ivás - Eger, 2013. X. 4-6.

sör feszt ivas.jpg

Még csütörtökön kérdezte egy barátunk, hogy megyünk-e a Kézműves Sörfesztiválra, de mivel semmit nem tudtunk róla, utánanéztünk - illetve csak néztünk volna, ha lett volna hol...

Már az elején leszögezem, hogy a poszt "értetek, és nem ellenetek szól" kategória, vagyis  nem ócsárolni szeretnék, hanem csak jobbítani - közismert, hogy nagy híve vagyok az ilyen rendezvényeknek, fesztiváloknak - szóval, keresgettünk a neten ( pl http://www.egriprogramok.hu/ ), de semmit nem találtunk. Na nagy nehezen a facebook-on lett valami eredmény: https://www.facebook.com/events/377261415710871/?fref=ts , vagyis tényleg igaz a hír, lesz itt sörfesztivál. Pénteken hét óra körül jöttünk vissza a Bükkből egy hivatalos ügyletből, amikor már szerveztük az esti sörözést, nehogy már ne menjünk... De mivel még mindig volt bennünk egy kicsi félsz, így azért kocsival legurultunk a Fehér Szarvas mellé, a régi Fagyikert-hez - és lám, fények, zene, és életnek kevéske nyoma már látszik. Tehát hajrá, átvedlés buliszerkóba ( értsd meleg pulóver, szivar, stb ) és indul a sörözés.

Taxi, jön az ismerős sofőr, kérdi, hova a menet. Mondjuk sörfesztiválra. Ő néz, mint Rozi a moziban, fogalma sincs miről beszélünk. Na ez egy Eger méretű városban két ember hibája lehet: vagy a taxis tájékozatlan, vagy a szervező volt béna. Ki-ki döntse el, melyik a helytálló. ( Én a másodikra szavazok. ) Megérkezés, becsekkolás, jó fej jegyárus, aki számolni nem tud, megoldjuk. Belépő 900 pénz, leiható 650. Tök korrekt, haladjunk. A korábbi Fagylaltkert a 80-as évek egyik nagy buli helye volt Egerben, most a Hotel Eger parkolójává vált, térburkolt, korrekt helyszín, középen bazi nagy sátor, ami kiváló helyszín lenne sok száz embernek sörpadokkal - csak az a baj, hogy kb 25-en vannak bent. Nem csoda, sajnos a vénasszonyok nyara kiszúrt a szervezőkkel és velünk is, olyan hideg van, hogy gyorsan innunk is kell valami erőset, majd mint a csirkék, behúzódunk a hősugárzók alá, hogy tudjunk egymásra és a sörökre koncentrálni. 

A kézműves söröket a sátor-komplexum körüli standokon árulják, igényes, sörfesztiválos hangulat árad, illetve csak áradna, mert szegények szétfagynak - de erről tényleg csak a fránya időjárás tehet. Iszunk kávéágyon érlelt kiváló sörkülönlegességet, IPA-t, normál pilseni típust, meggyes sört - mindent, amit érünk, amit szeretünk. A sátorban leülünk a padoknál, pislákol a pb, de jó a társaság, megy a világmegváltás, sörökért ki-be - de 11 után már fázunk, kicsit sok a "diszkó zene hangja" - és elhagyjuk a helyszínt, keresünk egy meleg kocsmát. Előtte azért a piszoár mellet, egy idegen srác tőlem kérdezi, hogy miért van ilyen kevés ember, miért nem volt propagálva a rendezvény? Én nem tudok rá választ adni, csak látom, hogy az árusok is nagyon morcosak ( elkeseredettek ) - Ők sem erre számítottak. ( És nem a hidegre gondolok ). Szóval itthagyjuk a helyszínt, iszunk még egy kis melegítőt egy fűtött objektumban, majd pihi otthon.

Szombaton nem fesztiváloztunk, mert csónak kiszedési projekt volt Sarudon, de vasárnap ebéd után úgy gondoltam, hogy támogassuk a hazai kézműves söripart, beugrunk vásárolni néhány butellát. Gondoltam, a belépőt elengedik, lévén 4-4,5 percig leszünk itt, jegyárus hölgy és a főszervező azonban tartja magát ahhoz, hogy nincs kivétel, belépő nélkül nincs üzlet. Lenyelem a békát, de jöjjenek jövőre is, rajtam ne múljon... Mondjuk vicces affér, hogy az első helyen, ahol vettünk 4 liter sört, ott a morcos árus jelzi, hogy a 650 pénzes bónt csak leinni lehet, levásárolni nem. Nos nem vitatkozom ( ma már másodszor ), fizetek, és megyek még vásárolni. A második helyen elfogadják a bónt, végül is ez a dolguk.

Szép napsütéses őszi idő van, tömeg most sincs - sajnos -, néhány ismerőssel pacsizunk, és tartva a 4,5 perces villámlátogatást, viszem a gyereket a pesti buszhoz. Este a meleg lakásban iszogatom a söröket ( most a Vörös Ászok sör van mellettem ) - írogatom a blogot, és reménykedek, hogy jövőre találkozhatunk ugyanott, még jobb szervezésben.

Konklúzió: Egerben a bor és a szőlő egyik meghatározó városában nagyon jó látni, hogy van valakinek annyi vér a pucájában, hogy bele mer vágni egy kézműves sörfesztivál szervezésébe - de az is igaz, nagyon az út elején van. Jó a helyszín, korrekt a belépő és a bón rendszer, jók a standok, jók a sörök - tehát az alapok nagyon jók. Remélem, hogy az idei hibákat orvosolja, remélem, hogy a serfőzdék tulajdonosai nem rettennek meg a jövő évi részvétel kapcsán, és akkor egyre jobb rendezvény részesei lehetünk. Én biztos ott leszek. :-)

Erre és a jövő évi sikerre igyunk egy pohár Vörös Ászok-ot, vagy Döbrögi Feketét!

süti beállítások módosítása