Zöldséges, édes-savanyú sertéskockák sült tésztakörettel
Direkt nem azt írtam, hogy Kínai édes-savanyú..., mert nem az volt a cél, hogy konkuráljak a sarki "kínai" kifőzdékkel, hanem hogy valami ázsiai jellegű, de finom ételt készítsek kis családomnak.
Az előkészület: a sertés combot megtisztítom, és kb hüvelykujj méretű kockákra vágom fel őket. Készítek egy keleties pácot: egy tojásfehérje, só, bors, 4 evőkanál keményítő és kevés olaj kerül összekeverésre. A pácba beáztatom a húsokat, kb 20-25 percig pihentetem.
Kb 2-3 zöld és ugyanennyi piros kaliforniai paprikát és 3-4 répát megmosok, a paprikákat kicsumázom, a répákat megpucolom, majd mindegyiket feldarabolom szabálytalan vágással, vagyis rangiri módon. Ez gyakorlatilag hasonló méretű, de össze-vissza formákat eredményez. A zöldségeket egy wok-ban forró olajon elősütöm, csak annyira, hogy szép fényük maradjon - később pedig úgyis felkerülnek még a tűzre, úgyhogy nem kell túlsütni őket. Lecsöpögtetem, majd később foglalkozunk velük.
Míg a hús pácolódik, addig elkészítjük az édes-savanyú szószt: 4-5 evőkanál ketchup, 2 evőkanál ecet, 3 evőkanál barna cukor, szójaszósz, worchestershire vagy teriyaki szósz, 1 kávéskanál gyömbér por, 1 evőkanál keményítő és egy gerezd fokhagyma kerül összekeverésre egy edényben, majd egy kisebb lábasban a tűzön egyenletes kevergetés mellett főzzük, sűrítjük a mártást. Időnként kóstolgatjuk - nagyon finom - majd amikor az állaga szerintünk ok, akkor hagyjuk kihűlni.
Jöhet a hús. A bepácolt kockákat keményítőben megforgatjuk, majd a wokban kisütjük őket, addig, amíg aranybarnák nem lesznek. Amelyek megsültek, azokat lecsöpögtetjük, közben sütjük az újabb adagokat. Lassan már a vége felé járunk, de azért van még mit csinálni.
Ha kész a hússütés, akkor már csak az összesütés hiányzik. A wokban friss olajon elősütök egy fél konzervnyi bambuszt és ugyanennyi búzacsírát, majd jöhetnek a húsok és az elősütött zöldségek - ezeket együtt rotyogtatjuk. Egy kicsit meglocsolom szójaszósszal, lehet fűszerezni még sóval, borssal, fokhagymával, majd ráöntöm az édes-savanyú mártást az ételre - és már lehet is tálalni.
Mi most sült tésztával tálaltuk az ebédet, gyakorlatilag a megfőzött tésztákat wokban kicsit lesütöm - és kész is a köret. Ez az étel nekünk olyan mint a töltött káposzta - frissen is nagyon finom, de másnap, amikor az ízek összeérnek, na akkor van csúcson. Tehát fogyaszd frissen és kóstold meg másnap is. Megéri.