Bajor tormaleves
2016. március 11. írta: Húsimádó

Bajor tormaleves

092

A múltkor, vagy két hete a piacon egy szép darab tormát vettünk, hogy majd csinálunk belőle valamit. Nos nézegettük, barátkoztunk vele, de csak nem készült belőle semmi - mind ez idáig. Lássuk, hogy lett egy ilyen csúnyácska gyökérből egy klassz és finom leves...

Hozzávalók:

  • 1 szál torma
  • 5 dkg liszt
  • 0,5 - 1 l alaplé
  • 0,5 dl tej
  • 4-5 dkg vaj
  • 1 citrom leve
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek cukor
  • őrölt fehér bors, só
  • 1-2 zsemle vagy kenyér
  • 5-10 dkg füstölt szalonna

Az elején egy elég megrázó élmény ér bennünket - vagyis a a torma reszelése. Mielőtt a gyökeret el kezdeném reszelni, előtte meghámozom őkelmét, majd nekiesem a reszelésnek. A megrázó élmény a közepe tájékán vár reánk, azaz úgy elkezdi csípi a szemünket, ahogy egy izmos vöröshagyma sosem szokta. Ha egy hideg rozéval megpróbálod ezt a krízist átvészelni, az elég érthető. Én is ezt tettem, így elviselhetőbb volt a trauma.

Amint megvagyunk a reszeléssel, jöhet a citrom leve, amit bele is facsarunk a tormába - és innen már elviselhetőbb a csípősség. Ezt követően feltesszük a vajat olvadni egy lábasban, majd érkezik a liszt. 

Szóval kicsit megpirítjuk a lisztünket, majd jöhet az alaplé, a citromos torma, a tej, a fűszerek - és kicsit forraljuk a levesünket. A projekt vége felé cukorral vagy sóval finomíthatunk az ízeken, majd botmixerrel simává varázsoljuk az állagot. Szinte krémes, habos a levesünk, amit még egy kevés tejszínnel tehetünk még lágyabbá.

A levesbetéthez szalonnát csíkozunk, majd kockázunk, amit meg is pirítunk. A zsemléket vagy a kenyereket szintén apró kockára vágjuk, majd a szalonna zsírján megpirítjuk őket is. Tálaláskor a levesünk tetejére szórjuk a szalonnákat és a pirított zsemle kockákat, majd élvezzük a pikáns, de nem túl harsogó ízeket. 

057

060

062

063

064

066

068

069

070

071

073

074

078

085

091

089

092

096

 

süti beállítások módosítása