Egy hosszú hétvége Berlinben - Harmadik nap
2018. szeptember 04. írta: Húsimádó

Egy hosszú hétvége Berlinben - Harmadik nap

IMG 0724

IMG 0797

Szombat

Ennek a napnak a délelőttje már hónapok óta le volt szervezve - ugyanis a Reichstag épületét előzetes regisztrációval lehet megtekinteni. Én az alábbi linken beregisztráltam az egész családot, bejelöltem azt is, hogy mikor szeretnénk elmenni ebbe a különleges épületegyüttesbe - majd a hivatal vissza is  igazolta, hogy szombaton a kért időben mehetünk. Arra azért érdemes odafigyelni, hogy a megadott időben tényleg ott is legyetek, mert gondolom túl sok rugalmasság nincs a rendszerben. 

IMG 0775

Átestünk a repülőtérihez hasonlító biztonsági szűrésen, ellenőrzésen, majd egy óriási lifttel fel is suhantunk a Bundestag tetőkupolájához. Mi már tavaly is nagyon élveztük ezt a különleges építészeti bravúrt - de a srácoknak is nagyon tetszett maga az épület és a kupola is. Az érdekesség és a különlegesség abból áll, hogy az épület külső szerkezete a régi, történelmi falazat - a belső tér pedig tök modern, csupa fém, üveg s miegymás.

IMG 0724

IMG 0733

Kb egy órát mászkáltunk fenn, nézegettük a panorámát, a környékbeli épületeket és nevezetességeket - majd leérve a kedvenc sörkertünkbe mentünk. Tavaly Esztivel már ücsörögtünk itt egy jó nagyot, és most ugyanezt tettük. Kértünk egy-egy korsó Berlinert, tervezgettük a nap hátralevő részét - és néztük a környék nyüzsgését. Eldöntöttük, hogy kimegyünk a Thai Parkba ebédelni - bár a sűrűsödő felhők nem igazán ígértek jó szabadtéri programot. Sebaj, megpróbáltuk felszállni a 100-as buszra, ami bár egy sima tömegközlekedési járat lenne-  de Berlinben a turisták előszeretettel használják városnéző buszként. Most mi is ezt terveztük - de valahogy csak nem akarózott jönni a járatnak, sőt többnek sem - úgyhogy 20-25 perc után ráuntunk a várakozásra - és egy U Bahn felé vettük az irányt.

IMG 0763

Mire kiértünk a Preußen Parkba, már igencsak lógott az eső lába, majd természetesen el is eredt rendesen. Ez igazándiból csak engem zavart, mert sem a családtagjaim, sem az árusok rá se hederítettek - én meg csak mérgelődtem, hogy tavaly is, és idén is esőben kell kóstolgatni. Aki esetleg nem olvasta a tavalyi posztomat, annak azért be szeretném mutatni ezt az állami parkot. Megérkezve több helyen is ki van téve egy-egy figyelmeztető tábla, hogy itt tilos piknikezni, tilos sütni vagy főzni bármit is, tilos étkezni, alkoholt fogyasztani - ehhez képest az itt tevékenykedő thai, vietnámi és koreai asszonyok és férjeik pont ezeket a tevékenységeket teszik, generálják. Ahogy a képeken is látjátok a buherált napernyők és sátracskák alatt PB gázrezsókon készülnek a keleti finomságok - mi turisták és a helyi családok ezerrel válogatnak, süttetik a tésztákat, a húsokat, majd egy-egy pokrócon fogyasztják el az ételeket. 

IMG 0781

IMG 0790

IMG 0805

IMG 0792

IMG 0795

IMG 0797

Mi is elkezdtük a ténfergést, ettünk különféle töltött, sült tésztákat, rákokat, csirkenyársakat, amikhez természetesen járt egy csomóféle öntet, szósz - édes és csípős, vagyis tobzódtunk a kínálatban. Természetesen thai sör is járt a kajákhoz, de Fruzsiék többek között kókusztejet is kóstoltak. Szóval eső ide vagy oda, jól bekajáltunk - élveztük az ízeket, illatokat és a látványt, majd az East Side Gallery felé vettük az irányt.

IMG 0799

IMG 0808

IMG 0810

IMG 0820

IMG 0821

IMG 0828

IMG 0825

Innen ismét jött egy kis metrózás, kinéztük, hogy a cél a Schleschisches Tor lesz - de ami várt ránk, arra nem számítottunk. Már a szerelvényre is egyre több, furcsább, színes és őrült ruházatú fiatal szállt fel folyamatosan - de a megállónál valami irdatlan nagy bulinak a hangzavarja fogadott bennünket. Elkezdünk kiáramlani a tömeggel a szerelvényből, majd az agyon graffitizett lépcsőlejárónál egy fotózkodó ifjú párba botlottunk. Őket abszolúte nem zavarta a zajongó tömeg, pózoltak a fotósnak - bár kíváncsi leszek, hogy húsz év múlva a gyerekeik mit szólnak majd ehhez a háttérhez.

IMG 0845

IMG 0848

Ahogy kiértünk az U-Bahn épülete mellé, két dologra lettünk figyelmesek. Ez egyik, hogy véletlenül megtaláltuk Berlin legcoolabb burgerező helyét, amit a tulajdonosa egy nyilvános vizedéből alakított ki - és ahol most is kígyózó sor állt a szuper burgerért. Mi sajna ezt most kihagytuk, mert hát a thai és koreai kajákkal nagyon belaktunk. 

A másik érdekesség az óriási zenei apokalipszis mellet a rengeteg rendőrautó, kukás és takarító autó látványa volt - amiből aztán kiderült, hogy egy óriási rave/techno utcai party végébe csúsztunk bele. Egy darabig sodródtunk a tömeg végével, néztük, hogy a milliónyi üveget és eldobott szemetet miként takarítják el a berlini közteresek - és hogyan lesz percek alatt normál városi közeg egy olyan sugárútból ahol fél órája még kamionokról üvöltött a  zene, és ahol több ezer huszonéves bulizott ezres fordulaton.

IMG 0851

IMG 0852

IMG 0858

IMG 0856

IMG 0861

Elsétáltunk még egyszer a híres burgerező (Burgermeister - Schlesisches Tor) mellett, majd a hídon átmenve végigsétáltunk az East Side Gallery közel 1,5 km-es szakaszán - a mi a hírhedt, híres berlini fal képzőművészeti megjelenítése. Itt mindig nagy a tömeg, az ismertebb alkotások előtt iszonyúan sokat fotózkodnak, de sok errefelé az utcai zenész is - vagyis ez egy igazi multikulti hely. A távolból még lehet hallani a rave/techno buli hangjait, a kamionokról felszálló füst is ellátszik idáig - vagyis ez is mutatja, hogy milyen színes és sokszínű ez a város. 

IMG 0875

IMG 0888

IMG 0894

IMG 0871

Mire idáig jutottunk, már ismét késő délután van - mentünk egy rakás kilométert - úgyhogy irány a hotel, ahol pihizünk egy kicsit, majd Eszterék még este elugranak egy dönert enni az Alexanderplatz-ra - de én ebből már kimaradok.

süti beállítások módosítása