Forralt bor a' la Húsimádó
2018. november 25. írta: Húsimádó

Forralt bor a' la Húsimádó

IMG 2736

A napokban kaptam egy meghívást egy egri rendezvényre illetve annak receptversenyére, ami kimondottan a forral borról szól majd. A megkeresés nyitott kapukat döntöget, ugyanis minden télen készítek forralt bort - úgyhogy csak egy kicsit össze kellett szednem magam, mert máskor csak ösztönből készítek ilyen italt, most azonban összedobok egy receptet, hátha ... :-)

Nos mielőtt a konkrét receptre térnék, előtte kicsit kalandozok. Kalandozok az egri bor és a közöttem lévő viszonyról , írnék egy-két sort, mert ez a nemes nedű át és átszövi az életemet, életünket.

Kezdjük azzal, hogy hol lakunk. Igen Egerben, azonban sokan nem tudjátok, de gyakorlatilag a Szépasszony völgy  felett fekszik a házunk, vagyis amikor a nappalink teraszáról lenézünk, akkor borospincéket és a Szépasszony völgy dombjait látjuk magunk alatt. Ha kerékpárra pattanok vagy autóba ülök, akkor kb 5-10 percen belül szinte biztos hogy szőlők előtt, mellet haladok el, vagyis Egerben és környékén óhatatlanul találkozunk a szőlővel és a borral egyaránt.

Első komolyabb találkozásom az egri borral a VBK (vörösborkóla) volt, amit azért egri Bikavérből kevertünk - de a minőség akkoriban csapnivaló volt. Hál' istennek ebből gyorsan kinőttünk, majd elkezdtünk jobban odafigyelni, hogy mit és hogyan igyunk - így rengeteg bórkóstolón voltunk Eszterrel és a barátokkal - majd szép lassan kezdtük megtanulni, hogy mit is kellene inni. Mára már a fiaim is átmentek ezen a tanulási folyamaton, és örömmel látom, hogy "csóró" egyetemistaként is inkább a minőség felé mennek el a mennyiség ellenében.

Eger viszonylag kisváros, szinte mindenki ismer mindenkit - és ez igaz a borászokra is. Több borászt még kamasz koromból ismerek - vízilabda edzés után együtt üldögéltünk a "brűgiben' ma már menő egri borászokkal ( pl Lőrincz György, Demeter Csaba, Csutorás Ferenc ), de például galériás időszakunkban foglalkoztunk egri borok eladásával is ( Egri Galéria és Borgaléria ), ahol Dula Bencétől kezdve Vincze Béláig sok-sok egri borásszal voltunk kapcsolatban. Napjainkban pedig mint értékbecslő és vagyonértékelő járunk sok-sok egri borospincében, de nagy szakmai kihívás egy-egy borászat értékmegállapítása is, amire szintén sok példa van az életünkben.

Tehát szeretjük az egri bort, ha főzök, akkor sokszor ott van mellettem egy-egy könnyű fehér vagy rozé, amikor pedig már tálalunk, akkor jöhetnek a testesebb vörösek is. Forralt bornál csak minőségi bort használok, mert tényleg túl rövid ahhoz az élet, hogy lőrékkel kísérletezzünk.

IMG 2720

IMG 2724

IMG 2723

IMG 2725

Nos ennyi locsogás után jöjjön az én kis forralt bor receptem:

Forralt bor a'la Húsimádó

Hozzávalók :

  • 1 l kékfrankos/merlot száraz vörösbor ( Alkonyat, Tóth Ferenc, Egri Borvár )
  • 4-5 ek barna cukor
  • 1/4 citrom
  • 1/4 narancs
  • 1 cl vanília aroma
  • 10 db szegfűszeg
  • 3 db szegfűbors
  • 1 szál fahéj
  • 20 db aszalt áfonya
  • 2 db csillagánizs
  • 2 szelet vékony gyömbér

A bort a lábasba öntjük, melegítjük, de azért felforralni nem fogjuk - mert azért az alkoholra is szükség lesz. A fűszereket és az összetevőket a borba szórjuk, majd kavargatjuk - és hagyjuk, hogy az ízek és illatok át is járják a bort - majd hozzuk a bögréket, és már szervírozunk is. 

IMG 2727

IMG 2755

IMG 2736

És zárásként szeretnélek meginvitálni Benneteket Egerbe. Ilyenkor télen gyönyörű a Dobó tér, iszonyú hangulatos forraltborozni Csöpikééknél a Senátor háznál, gyönyörű a panoráma a megújult Szép bástyán a Várban - a Szépasszony völgyben pedig szuper programok vannak kicsiknek és nagyoknak, egyre több a minőséget biztosító hely, sőt Demeter Csabinál kézműves sört is lehet kapni - mert a bort sem mindenki szereti. Szóval gyertek Egerbe, egriek pedig élvezzétek a városotokat.

:-D

süti beállítások módosítása