Még a nyár elején úgy gondoltam, hogy most végre jön egy lazulós, pihenős nyár - erre június óta alig jártam a konyhánkban, a blogon pedig szinte csak olvasóként voltam én is jelen. A helyzet az, hogy általában elég pörgősek a nyaraink, de az idei nagyon viszi a prímet - az irodában halomban áll a munka, két nyaraláson is túl vagyunk - de a család többi része is ellát bennünket programmal, utazással. Most végre itthon vagyunk, effektíve nem tervezünk semmit a hétvégére, így végre a konyhába is bevethetem magam - főzhetek a kedvemre.
Mivel most jöttem haza Horvátországból egy egyhetes vitorlázásból és mivel ott a végén nem ettem kagylót - így a Spar-ban vettem egy zacskónyi chilei fagyasztott kagylót, amiből leveskét terveztem főzni szombat ebédre. A kagyló mennyisége hármunknak soknak tűnt, így ketté szedtem a mennyiséget, az egyikből lesz majd leves, a másik fele pedig valami tésztás kíséretet kap - de lesz ami lesz.
Hozzávalók:
- kb 20 dkg héj nélküli kagyló
- 1 kisebb vagy egy 1/2 nagyobb vöröshagyma
- 2 szál répa
- 1/2 kaliforniai paprika
- 2 szál újhagyma
- vaj
- lime vagy citrom
- 1 dl száraz rozé
- 1/2 l alaplé
- víz
- kókusztej
- 1/2-1 ek őrölt korinader
- só, bors és chili
- 1/2 marék friss koriander levél
Első fázisként a kagylókat kiolvasztjuk, majd kb a felét apróra daraboljuk, ami majd meg is adja a leves igazi kagylós ízét. Ha már darabolunk, akkor a répát is lekockázzuk, a vöröshagymát apróra vágjuk, az újhagymákat pedig vékonyra karikázzuk.
Egy lábasban a vajon megdinszteljük a vöröshagymát, majd a répákat is rászórjuk az alapra. Fedő alatt hagyjuk őket egy kicsit párolódni, majd jöhetnek az apróra darabolt kagylók, a fehér vagy rozé bor - majd megint hagyjuk egy kicsit átpárolódni az alapot.
Innen már szinte minden jöhet a levesbe: alaplé, fűszerek, apróra darabolt paprika és újhagyma. Ha igényli, akkor még vízzel is feltölthetjük a levesünket, majd kb 20 percig folytatjuk a főzést. Amikor már szinte minden kész, akkor jöhet a fel nem darabolt kagyló mennyiség, amiknek már nem kell olyan sok idő - 6-8 perc alatt készre főnek ők is.
A véghajrában egy fél citrom levét még belefacsarom a levesbe, majd kevés kókusztejjel készre dolgozom össze az ebédünket, majd tálaláskor szórok friss koriander levelet és újhagyma karikákat is a leves tetejére, mert ezek a friss ízek még nagyon fel tudják dobni ezt a fogást.