Még mielőtt az a vád érne, hogy megint egy olyan ételt hoztam a blogra, ami egzotikus és különleges anyagokat tartalmaz, nos le szeretném szögezni, hogy ebben a mexikói levesben kizárólag olyan alapanyagok vannak, amiket simán be lehet szerezni egy átlag magyar élelmiszerüzletben, legyen az Spar, Lidl, Aldi, stb. Szóval különleges a neve, izgalmas és különleges az ízvilága - de semmi ördöngösség nincs benne - simán el tudja készíteni az is, aki kevésbé jártas a konyha rejtelmeiben.
Hozzávalók:
- 2 db csirkecomb ( ideális ha csontos alsó és felső combból készül, de nekem most a fagyasztóban filézett comb és mell állt rendelkezésre, de így is szuper lett )
- 2 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- kb 1 l alaplé (amennyiben ez nem áll rendelkezésre, úgy húsleves kocka és víz)
- 4 db japaleno paprika (Lidl)
- 25-30 dkg friss paradicsom (vagy darabos paradicsom konzerv)
- 1/2 avokádó (Lidl, Spar)
- 2 ek római kömény
- 1 ek őrölt korinader
- 1 ek őrölt gyömbér
- 2 ek őrölt piros paprika
- só és bors
- friss vagy szárított koriander
- 4-6 tortilla lap
Előveszünk egy lábast, amiben majd a levest készítjük, de olyan edényre lesz szükségünk, amiben kicsit le is lehet pirítani az összetevőket. Nagyon vékony olajra bedobjuk a két combot, és közepes lángon körbepirítjuk a húsok minden oldalát. Igen, kicsit le is kapja majd a bőrt, a húst a hőkezelés, de sebaj, legfeljebb egy fakanállal kicsit fellazíthatjuk a pörzsréteget az edény aljáról. A lényeg az, hogy a hús kapjon egy szép aranybarna kérget, és amikor ez megvan, akkor a két combot kivesszük egy tányérra.
A durván feldarabolt hagymát ebbe a lábasba szórjuk, öntünk még egy kevéske olajat az edénybe, majd kvázi dinszteljük a hagymát. Közben érkeznek őrölt fűszerek: római kömény, koriander és gyömbér, majd amikor már király a hagyma és fűszer kombó, akkor jöhet a piros paprika is. Természetesen a fakanállal szépen kevergetjük a masszánkat, majd jöhetnek vissza a csirke combok. (A csont még rajtuk van)
A húsokat alaposan beleforgatjuk a paprikás alapba, majd jöhet a só és a bors, na meg az alaplé. Nekem fagyasztott állapotú volt az alaplevem, ezeket egyszerűen fagyosan beledobtam az alapba, majd szépen kiengedtek ebben a közegben.
Közben felvágtam 4 db jalapeno paprikát, kimagoztam őket, sőt azért az erejüket is igyekeztem kivágni - ettől függetlenül azért pikánsan csípős lett a végeredmény. (De hát mit várnánk egy mexikói levestől). Nos a paprikákat szintén feldaraboltam, de hasonlóan a hagymához, nem kell a fine dinning-ra gondolni, elég rusztikus darabokra vagdostam őket, mert ez a leves erről szól. Tehát a jalapeno darabok mennek a levesbe, megy bele egy maréknyi koriander is, majd főzzük a levesünket legalább egy fél óráig.
Amikor már a csirkehús megpuhult, akkor kivesszük a két combot egy tányérra, majd két villa segítségével széttépkedjük, a csontokat pedig eltávolítjuk. Szó szerinti tépkedésre gondoljatok, de a képeken azt hiszem lehet látni, hogy kb mire gondolok. A húscafatok mehetnek vissza a levesbe, és lassan kész is leszünk.
Még annyi feladat van, hogy a tortilla lapokat fel kell csíkozni,majd száraz serpenyőben le kell pirítani. Láttam olyan mexikói videót is - mert hát én is nézek ám ilyeneket -, ahol bő olajban sütik ki a tortilla csíkokat, de szerintem az túlzottan nehézzé tenné a végeredményt.
Nos ennyi. Tálaláskor még friss és érett avokádó csíkokat vagy darabokat és rengeteg koriander zöldet tehettek a tányérba, a leves után pedig jól esik egy igazi mexikói sör vagy tequilla is - már annak, aki nagykorú.
Jó étvágyat.