Fokhagyma krémleves pirított tökmaggal
2013. május 08. írta: Húsimádó

Fokhagyma krémleves pirított tökmaggal

Fokhagyma krémleves pirított tökmaggal

101.jpg

Ismét egy kedvenc ételem, mely nem csak a vegáknak, hanem a húsimádóknak is bejöhet. Gyors, egyszerű és mindig sikerem van vele.

Szükségünk van legalább két nagyobb fej fokhagymára, megpucoljuk. Ugyanezt tesszük két közepes fej vöröshagymával is, melyeket géppel apró darabokra vágunk. ( De ha kézzel darabolunk, akkor sincs gáz, mert a levest botmixerrel is összeturmixoljuk - úgyhogy nincs nagy gond. ) Tehát a lábasban vajat olvasztunk, beleszórjuk a vöröshagymát és elkezdjük párolni fedő alatt. Néhány perc elteltével megszórjuk liszttel - a nejem szerint stauboljuk - és egy kicsit még így sűrítünk. Ezt követően az alapot felengedjük húsleves levével, ha nincs, akkor víz és leveskocka, majd jöhet bele az apróra vágott vagy darált fokhagyma. Só és bors, lehetőség szerint fehér bors - mert akkor nem fog a végén sok kis sötét darabka úszni a leves alján. 5-10 perc főzés, majd botmixerrel szép egyenletesre dolgozzuk a leveskét. Ha igényli, akkor némi főzőtejszínnel még sűríthetünk - nekem most erre nem volt szükség, mert nagyon szép selymes, krémes lett a leves.

Levesbetétnek pirított kiflit, kenyeret, vagy magokat lehet beletenni, én most tökmagot használtam. Simán olaj nélkül lepirítom a magokat, majd mehet a levesbe egy kis extra szűz oliva és kicsi bors társaságával.

Ahogy a fotón is látjátok mellé hideg fehér, száraz bor illik, mi most Egri Csillaggal együtt ettük, nagyon jó párosítás. Próbáljátok ki, kb 20-25 perc alatt kész, és alig van mosatlan.

070.jpg

076_1.jpg

080.jpg

086.jpg

088.jpg

095.jpg

 

süti beállítások módosítása