Jókai bableves
2014. december 16. írta: Húsimádó

Jókai bableves

Jókai bableves

069

Már itt a blogon is posztoltam egyszer a Jókai bablevest, de mivel Eszter nagy kedvence - így ismét porondra került ez a népszerű leves. Lássuk, hogy készült.

Mint minden babos ételnél, itt is azzal kezdjük a tevékenységet, hogy még előző nap beáztatjuk a szép és egészséges szemeket. A főzés első fázisa a ledarált vöröshagymák megdinsztelése, melyet fedő alatt érdemes megcsinálni. Amint a hagyma elérte az elvárt állagot, beöntjük a beáztatott babokat, felöntjük vízzel a lábast, majd elkezdjük főzni a levest. Egy fél zellert felkockázunk, majd a bab mellé öntjük ezt is, illetve egy vagy két petrezselyem gyökér is hasonló módon indíthatja az ízesítést, a leves alap elkészítését. Hagyjuk, hogy puhuljon a bab - közben fűszerezhetünk is: bors, petrezselyem, kömény és babérlevél mehet a lébe - a sózással azonban még óvatosan kell bánni, mert a hús füstölt és sós, tehát elviheti az ízt, ha túlsózzuk.

Fől a lé, jöhet a felkockázott füstölt hús illetve egy szál kolbász, amit szintén felkarikáztunk. Kb egy óra múlva a bableves íz már kezd kikristályosodni - de a beltartalom még csak puhul. Amint kóstoláskor a bab már harapható, de enyhén roppanós. nos akkor jöhetnek a répák, amiket szépen felkarikáztam, ügyelve arra, hogy nagyjából egyenletes méretűek legyenek a darabok.

Hagyjuk tovább rotyogni a levest, most már tényleg összeáll az íz, csak a bab puhulását várjuk - de ha igényli, akkor még sózunk, fűszerezünk.

Amint érezzük, hogy a bab és a répa már szinte kész, akkor készítünk egy rántást - mellyel készre dolgozzuk a levesünket. Tálalás forrón, kevés tejföllel - utána pedig már nem is biztos, hogy hiányozni fog a következő fogás, mert olyan tartalmas, hogy szinte el is dőlünk.

Ha tetszik a blogom, akkor egy like ide, és máskor is láthatod a bejegyzéseimet:facebook.jpg

001

004

005

007

009

010

012

013

015

016

018

017

020

022

024

026

036

047

048

053

054

066

069

süti beállítások módosítása