Ha már túl vagyunk a karácsonyi kaja-traktán, és valami könnyű, de finom ebédre vágyik a család - akkor érdemes elgondolkodni az egyik legegyszerűbb étel elkészítésén.
Kezdetnek készítünk egy laza fűszervajat - mindenki ízlése szerint. Én szárított petrezselymet és bazsalikomot használtam a vaj elkeveréshez, majd kicsit félretettem az egészet.
Ezt követően előkészítettem a kiválasztott szárnyasunkat, vagyis kivágtam a zsírzóját, lepörköltem egy-két toll maradványt, majd alaposan besóztam őkelmét kívül és belül is. A mellénél és a combjainál az ujjammal finoman felszakítottam a bőrt, majd a fűszervajat beszuszakoltam - és enyhe nyomkodással szétterítettem a bőr alatt.
Ahhoz, hogy a csirkénk nagyon-nagyon finom és ízletes legyen, vágjunk szét és magozzunk ki egy körtét, majd ezeket pakoljuk be a csirke hasüregébe. A körték mellé tegyünk még egy-két rozmaring ágat, majd a lábakat összekötjük egy kis spárgával.
Még az előkészületek része a köret, vagyis a burgonya megtisztítása, majd felnégyelése. Amint ez megvan, betesszük őket egy tepsibe, ami majd a csirke alatt fog puhulni, így a zsiradékok és szaftok bele is csöpögnek az edénybe.
Amint látjátok, én ismét a kedvenc kerti/terasz Landmann grillemen dolgoztam, de természetesen a konyhai sütőben is ugyanígy előkészíthetjük a sütést - úgyhogy hajrá...
Ha Ti is a grill változathoz fordultok, akkor az indirekt grillezést érdemes választani, vagyis a középső egy vagy két égősort ki kel kapcsolni, míg a szélsőket bátran fel lehet tekerni a maximumra - majd a tetőt lecsukva mehetünk is a melegre.
Szemünk azért mindig legyen a grillkocsin, félóránként pedig mozgassuk meg szárnyasunkat, piszkálgassuk meg a burgonyákat. Kb másfél órás sütés, párolás után a burgonyákat kivehetjük a tepsiből, és most már a grillrácson, a láng fölött direktben süthetjük készre.
Azért a címben szereplő karamellizált körtékről sem feledkezzünk meg, vagyis kihozunk egy serpenyőt, és a felkarikázott, magtalanított körtéket kezdjük el párolni a grill oldalsó lángján. Ha puhulnak, akkor megfordítjuk őket, majd megszórjuk mindet barna cukorral, aztán ismét forgatás, cukrozás. Gyakorlatilag összeáll az összes alapanyag, úgyhogy lehet is teríteni...