Legjobb tudomásom szerint kétféle pirog létezik: az egyik az orosz, amely kelt tésztából, és sütve készül; a másik a lengyel, amelybe nem kell élesztőt tenni, és ami forró vízben készül. Én már itt a blogon mutattam egy ilyen lengyel pirogot, ami kicsit bonyolultabban készült - most azonban egy egyszerűbb tésztával próbálkoztam.
Hozzávalók a tésztához - 35 db pirog elkészítéséhez:
- 75 dkg liszt
- 2 tojás
- 2 dl víz
- 2,5 dkg vaj
- só
Az alkotóelemeket egy tálba szórjuk, majd kézzel vagy géppel egyenletesre keverjük, dolgozzuk. Én a gépet választottam, mert minek küzdjünk, ha van egy ilyen klassz kis masinánk. Szóval létrejön egy homogén tésztánk, amit aztán deszkán vékonyra nyújtunk, amit előtte be is liszteztünk.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 4-5 db répa
- 2 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 50 dkg darált sertés vagy marhahús
- 1 ek Fines herbes vagy petrezselyemlevél, snidling, turbolya, zsálya, borsikafű keverék
- 2 kk őrölt zöldbors
- só
- 1 ek zsír vagy szalonna kocka
A répákat megpucolom, majd felkockázom őket, aztán sós vízbe felteszem őket párolni. Míg el nem készülnek, addig hagymát elkezdek zsíron pirítani egy serpenyőben, amire azután mehet a fokhagyma, a darált hús, a fűszerek - majd a répák is. Klasszul összedolgozom az egész tölteléket, időnkét megkeverem az egészet, sőt kóstolgatok is. Ha lett volna itthon gyökér zöldség meg karalábé, akkor azt is tettem volna bele - de hát ilyen, amikor egy férfi főz.
Az az igazság, hogy sokat agyaltam a fűszerezésen, mert a zöldséges, friss ízekre vágytam. Végül is nem egy klasszik hús fűszerkeveréket választottam a Fűszerész kínálatából, de az öt összetevő és azok illata arra vezetett, hogy ezt kell használnom.
Így, hogy elkészült a tészta és a töltelék is, már csak ezek összehozására van szükség. A neten vettem egy ravioli, pirog készítő szettet, amiben több méretben vannak ilyen műanyag készségek - amik meggyorsítják ezt a tökölős melót. A lényeg az, hogy egy kivágóval a kinyújtott tésztákból kivagdosom a köröket, amiket aztán behelyezek a kütyübe, majd jön egy kanálnyi töltelék - aztán összenyomom a kütyüt, és már csak 34-szer kell ezt megismételni.
Ahogy elkészül 6-8 darab, azokat elkezdem főzni, hogy ez a meló is haladjon. Ahogy feljönnek a tészták a víz felszínére, kiszedem őket, majd jön az újabb csapat is.
Időközben 2-3 fej hagymát elkezdek zsíron megsütni, hogy ettől még autentikusabb legyen az ízvilág.Mivel én illetve mi jobban szeretjük, hogyha egy kicsit pirult a pirogok felszíne - ezért egy kicsit meg is pirítom őket, és már tálalunk is.
Természetesen, aki nem egy ekkora családra süt-főz, mint mi, azok felezhetik a mennyiségeket. Sok sikert, jó főzést. :-)