Rácponty
2016. július 10. írta: Húsimádó

Rácponty

IMG 8012

Talán nem árulok el nagy titkot, hogy folyamatosan lemaradásban vagyok a posztolásokkal - mert nem elég megfőzni vagy megsütni valamit, nem elég rögtön lefényképezni ezeket, de azután itthon neki is kell ülni a gép mellé, a fotókat fel kell tölteni, valamit írni is kell, blablabla. Nos így adódott ennél az ételnél is, vagyis pont egy hete Sarudon a kertben ügyeskedtem össze ezt a fogást, de csak most van időm megmutatni Nektek. A helyzet az, hogy pénteken egész hétvégére több külföldi vendég érkezett a házunkba, és mint házigazdának volt elég tennivalónk. Két nagyobb grill estén vagyunk túl, közben lezajlott egy Bikavér Ünnep is - vagyis csak pihengetünk, nyalogatjuk a sebeinket, és próbálom utolérni magam a bloggerkedésben.

Nos végre térjünk a lényegre, érkezzen az egyik kedvenc halunk, a ponty. Sajna mostanában nem én fogom a halakat, de mindig vannak jó fej szomszédok, akik meg-meg lepnek valamivel - jelen esetben a sarudi szomszéd Zoli adott egy szép pontyot ajándékba. Mit tesz ilyenkor egy lelkes amatőr szakács - hát előveszi a legélesebb kését, és kifilézi a halat, majd nagyon aprólékosan be is irdalja, sózza. Az irdalásnál arra kell törekedni, hogy az Y szálkákat klasszul elvagdossuk, aminek van is egy finom kis roppanós hangja, vagyis már munka közben érezni kell, hogy sikeres lesz a végén a művelet.

Miután megvan a két filénk, érkezzenek a zöldségek. A burgonyákat meghámozzuk, majd sós vízben előfőzzük őket, közben pedig kiszaladunk a kertbe , és kihúzogatjuk a földből a hagymákat.

A hagymákat, a paradicsomokat és a paprikákat karikázzuk fel, majd szalonnát is csíkozunk, illetve előkészítünk egy tejfölös ( vagy joghurtos ) paprikás öntetet. Míg ezekkel molyolunk, addig megfőlnek a burgonyák, amiket aztán szintén felkarikázunk.

Nagyjából mindent előkészítettünk, a szilvafa alatt össze is állíthatjuk az ebédünket. Én egyből két jénaival dolgozom, mert sokan vagyunk - de egy kisebb családnak egy tálnyi is elég lehet. Tehát a jénai aljára  szalonna csíkokat pakolgatok, majd jöhetnek a zöldségek. Kb 45 fokos szögben elkezdem őket rakosgatni, vagyis hagyma, paradicsom, paprika és burgonya kerül a tányérra, majd mindezt addig ismétlem, míg ki nem bélelem az üvegedényt. A zöldség rétegre jöhet a beirdalt ponty filé, némi szalonna csík, majd az öntet. 

Ha kész vagyunk, akkor forró sütőbe tesszük a jénai tálakat, és 200 °C-os készre sütjük a ponty filéket. Amikor már aranybarnák a szalonnák, a mártás is szépen besötétedett - akkor már csak össze kell terelni a családot, és lehet is ebédelni. Ha nagyon nagyot akarunk durrantani, akkor egy jéghideg rozé fröccsöt is fogyaszthatunk a pontyokhoz és zöldségekhez - mert nagyon összeillenek. Jó étvágyat, próbáljátok ki Ti is, és ne csak Karácsony napján egyetek halat.

IMG 7983

IMG 7987

IMG 7988

IMG 7992

IMG 7978

IMG 7993

IMG 7976

IMG 7980

IMG 7981

IMG 7996

IMG 7998

IMG 7999

IMG 8001

IMG 8003

IMG 8004

IMG 8005

IMG 8007

IMG 8010

IMG 8017

IMG 8012

IMG 8023

és íme itt a videó is:

Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket:

facebook_1.jpg

insatgram.jpg

süti beállítások módosítása