Talán nem árulok el nagy titkot, hogy folyamatosan lemaradásban vagyok a posztolásokkal - mert nem elég megfőzni vagy megsütni valamit, nem elég rögtön lefényképezni ezeket, de azután itthon neki is kell ülni a gép mellé, a fotókat fel kell tölteni, valamit írni is kell, blablabla. Nos így adódott ennél az ételnél is, vagyis pont egy hete Sarudon a kertben ügyeskedtem össze ezt a fogást, de csak most van időm megmutatni Nektek. A helyzet az, hogy pénteken egész hétvégére több külföldi vendég érkezett a házunkba, és mint házigazdának volt elég tennivalónk. Két nagyobb grill estén vagyunk túl, közben lezajlott egy Bikavér Ünnep is - vagyis csak pihengetünk, nyalogatjuk a sebeinket, és próbálom utolérni magam a bloggerkedésben.
Nos végre térjünk a lényegre, érkezzen az egyik kedvenc halunk, a ponty. Sajna mostanában nem én fogom a halakat, de mindig vannak jó fej szomszédok, akik meg-meg lepnek valamivel - jelen esetben a sarudi szomszéd Zoli adott egy szép pontyot ajándékba. Mit tesz ilyenkor egy lelkes amatőr szakács - hát előveszi a legélesebb kését, és kifilézi a halat, majd nagyon aprólékosan be is irdalja, sózza. Az irdalásnál arra kell törekedni, hogy az Y szálkákat klasszul elvagdossuk, aminek van is egy finom kis roppanós hangja, vagyis már munka közben érezni kell, hogy sikeres lesz a végén a művelet.
Miután megvan a két filénk, érkezzenek a zöldségek. A burgonyákat meghámozzuk, majd sós vízben előfőzzük őket, közben pedig kiszaladunk a kertbe , és kihúzogatjuk a földből a hagymákat.
A hagymákat, a paradicsomokat és a paprikákat karikázzuk fel, majd szalonnát is csíkozunk, illetve előkészítünk egy tejfölös ( vagy joghurtos ) paprikás öntetet. Míg ezekkel molyolunk, addig megfőlnek a burgonyák, amiket aztán szintén felkarikázunk.
Nagyjából mindent előkészítettünk, a szilvafa alatt össze is állíthatjuk az ebédünket. Én egyből két jénaival dolgozom, mert sokan vagyunk - de egy kisebb családnak egy tálnyi is elég lehet. Tehát a jénai aljára szalonna csíkokat pakolgatok, majd jöhetnek a zöldségek. Kb 45 fokos szögben elkezdem őket rakosgatni, vagyis hagyma, paradicsom, paprika és burgonya kerül a tányérra, majd mindezt addig ismétlem, míg ki nem bélelem az üvegedényt. A zöldség rétegre jöhet a beirdalt ponty filé, némi szalonna csík, majd az öntet.
Ha kész vagyunk, akkor forró sütőbe tesszük a jénai tálakat, és 200 °C-os készre sütjük a ponty filéket. Amikor már aranybarnák a szalonnák, a mártás is szépen besötétedett - akkor már csak össze kell terelni a családot, és lehet is ebédelni. Ha nagyon nagyot akarunk durrantani, akkor egy jéghideg rozé fröccsöt is fogyaszthatunk a pontyokhoz és zöldségekhez - mert nagyon összeillenek. Jó étvágyat, próbáljátok ki Ti is, és ne csak Karácsony napján egyetek halat.
és íme itt a videó is:
Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket: