Ahogy a múltkor már ígértem, néhányszor főzni fogok a 100% Disznó c. könyv receptjei alapján. Most eljött az első kipróbálásának az időpontja, vagyis elkészítettem ezt a nagyszerű fokhagymalevest Pálinkás Norbert leírása alapján. Ő 4 személyre főzött, én megdupláztam a mennyiségeket - mert mi sokan vagyunk, és éhesek is... Tehát a leírás 4 főre szól, a fotókon dupla mennyiségeket láttok majd. :-)
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg sertés comb
- 5-8 dkg füstölt szalonna
- 2 ek sertészsír
- 1 fej fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 1 ek liszt
- 1,5-2 dl savanyú uborkalé
- 1 ek fagyasztott kapor
- só és bors
Első lépésként a sertéscombot nagyjából egyenletes, apró kockákra vagdosom, majd szalonnát kockázok, és a fokhagymákat is megpucolom. Egy lábasban a szalonna kockákat elkezdeni lepirítani, majd egy kis sertés zsírt is teszek a szalonnák mellé. A megsózott, megborsozott húskockákat a lábasba dobálom, majd kicsit előpirítom. Fedőt teszek az edényre, a húsok egy kis levet eresztenek, miközben kifehérednek. Mindeközben a mozsárban összetöröm a fokhagyma gerezdeket, amik azután mehetnek a húsok mellé.
Amint a húsok és a fokhagymák is előpirultak, azután felöntöm az edényt vízzel - aminél arra kell törekedni, hogy a folyadék bőven ellepje a húsmennyiségünket. Innentől foglalkozhatunk mással, ugyanis most addig nem lesz dolgunk, amíg a hús meg nem puhul.
Amint már úgy érezzük, hogy megpuhultak a sertéscomb kockák - jöhet a kapros habarás. A lisztet, a tejfölt és a kaprot egy edényben csomómentesen összekeverjük, majd hőkiegyenlítést végzünk, vagyis a levesből merőkanállal egy-egy adagot a habarásba teszünk. Ezt is összedolgozzuk, majd a kapros habarás mehet is a levesbe.
Mivel Eszterkém nagyon sok savanyú uborkát készít, így nem gond a savanyítás, vagyis egy nagy pohárnyi uborkalevet öntök még a leveshez - majd rottyantok rajta egyet, és kész is vagyunk.
Konklúzió? Mi még sohasem főztem, ettem ezt a levest, de nagyon bejött nekem is és mindannyiunknak is. Nem egy klasszikus fokhagymaleves kerül a tányérokba, hanem egy kicsit savanykás, könnyeden kapros ízvilág jelenik meg, ami egy igazi tartalmas, téli levest eredményez.
Köszönet az ötletért és az inspirációért Pálinkás Norbertnek.
Ha vásárolni szeretnétek a könyvből, akkor itt meg is tehetitek: