Hozzávalók a leveshez:
- 2 szál répa
- 1 szál gyökér zöldség
- 1 kisebb darab zeller
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 6-8 fej gomba
- 1/2 marék petrezselyem
- víz
- só, bor, bazsalikom, chili
Hozzávalók a húsgolyókhoz:
- 25-30 dkg darált sertés vagy marhahús ( vagy mindkettő keveréke )
- 1 tojás
- zsemlemorzsa
- 1 kisebb fej hagyma
- kevéske fokhagyma vagy fokhagyma por
- 2 ek petrezselyem
- só és bors
Mielőtt nekiállnánk főzni, előtte bőszen hámozunk, darabolunk. Tehát megtisztítjuk az összes zöldséget, majd kábé egyenletes méretűre daraboljuk őket.
Ha már minden ott sorakozik a deszkán, akkor felteszünk egy lábast a gázra, majd zsírt vagy olajat hevítünk benne. A fokhagymát, a répát, a gyökérzöldséget és a zellert kicsit lepirítom, hogy egy kicsit karamellizált ízvilág induljon el. Kevergetem az alapomat, majd jöhet a vöröshagyma - amivel összedinsztelem a zöldségeket. Felöntjük vízzel az alapot, majd jöhetnek a fűszerek: a petrezselyem, a só, a bors, a chili és minden más, amit elképzeltünk a levesünkben.
Közben elkészítjük a húsgolyókat. Minden összetevőt egy tálba tesszük, majd kézzel összedolgozzuk, összegyúrjuk az elegyet. Kb pinponglabda méretű golyókat formázunk, majd mehetnek is a levesbe.
Közben a gombákat is a levesbe dobáljuk, majd megvárjuk, hogy minden összetevő megpuhuljon, elkészüljön.