Házi sörfőzés - Angol IPA - II. rész
2018. február 24. írta: Húsimádó

Házi sörfőzés - Angol IPA - II. rész

IMG 3301

IMG 3378

A múltkori sörfőzésünk után eltelt a négy hét, sőt egy pár nappal több is. Tehát itt az ideje, hogy palackozzunk - na meg előtte egy kicsit kóstoljunk is, még akkor is, ha nincs szénsav és hab a sörünkben. Felnyitva az erjesztő edényt igazi sör illat fogad, a lé elég tiszta, persze azért úszkál benne néhány szilárd elem is - de összességében jónak tűnik a folyadék. Egy feles pohárral kimerek a sörből - és az íze is tetszik. A komló és a maláta is egyensúlyban van - persze olyan, mintha kiment volna belőle a szénsav.

Mivel Viktor most épp Gentben van, Tomi pedig Pesten forgat - így Eszter és jómagam fogjuk lepalackozni a söröcskénket. Kicsit furi, hogy a nejem is munkálkodik a sörös projektünkben, már csak azért is, mert Ő nem is issza, nem is szereti a sört. Na de egy nagyszerű anya mi mindent meg nem tesz a gyerekeiért...?

IMG 3309

IMG 3321

Szóval készítek egy cukros oldatot, ami megy majd a sörös levünkbe. Literenként 4,5 g étkezési cukrot oldok fel vízben, majd a gázon össze forralom. Az edényt ezután hideg vízbe teszem, vagyis visszahűtöm az oldatot. A sörünkbe finoman beleöntöm a cukros vizet, lágyan összekeverem, de ügyelek arra, hogy az üledéket fel ne kavarjam.IMG 3322

IMG 3328

IMG 3336

IMG 3339

A sörfőzés és a palackozás egyik fontos eleme a higiénia, a fertőtlenítés. Ehhez Chemipro Oxi-t használok, aminél az arány 4 g egy liter vízben feloldva. Az üvegeket alaposan átöblítjük, majd ki is mossuk üvegmosó kefével. Az elkészült palackokat nyakkal lefelé szárítjuk - mi a mosogató gép rácsát használjuk erre a célra.

A száradás után kezdődhet a tényleges palackozás és a kupakolás. (Rossz, aki rosszra gondol) Így, hogy ketten vagyunk elég jól haladunk, viszonylag gyorsan elkészül 55 palack söröcske. Mivel 0,33-as üvegekkel dolgozunk, ez 18 liter sört jelent, amit remélem minél előbb meg is kóstolhatok. Egy biztos, hogy jövő hét pénteken én egyet felbontok, aztán majd meglátom, hogy lesz-e hab és szénsav.

IMG 3307

IMG 3381

IMG 3378

IMG 3383

IMG 3386

 

Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról:

youtube.jpg

süti beállítások módosítása