Tegnap este megkívántam egy ízletes, talán pikáns lencsefőzeléket - de a lencsének kell a vizes beáztatás, ezért reggel meló előtt a konyhában víz alá tettem egy zacskónyi lencsét. Ma amikor hazaértünk, rögtön nekiestem a főzésnek és hamarosan már tálalhattam is.
Hozzávalók:
- 1 zacskó lencse
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 db babérlevél
- 1 ek római kömény
- 1/2 ek szárított koriander levél
- 1/2 l csirke alaplé
- 2 kk mustár
- citromlé
- friss koriander zöld
- 1 kápia vagy kaliforniai paprika
- 2 pár debreceni
- só és bors
A hagymát felapróztam, majd a fokhagymával együtt megdinszteltem. Az őrölt római köménnyel megszórtam a félig kész hagymás alapot - ekkor beindult az illatfelhő. A lencséről leöntöttem a vizet, majd beleöntöttem a lábasba az összes szemet, ezt követően pedig érkezett az alaplé.
Beleszórtam gyakorlatilag minden fűszert, majd alaplángon hagytam, hogy a főzelék szépen összefőjön. Amikor a lencseszemek már bepuhultak, akkor két merőkanálnyit egy cutterba szedtem - és pépesre dolgoztam össze. Nincs liszt, nincs se habarás, se rántás - csak lencsepép. Mehet a lábasba a pép, kóstolgatok, jöhet még egy kis mustár, citromlé, friss koriander - majd egy két rottyanás, és majdnem kész is vagyunk.
Már csak a debreceni karikákat kellett lepirítanom, illetve ugyanebben a serpenyőben megpirítottam a kápia paprika kockákat is - ami szerintem nagyon különlegessé tette ezt a főzeléket.