A horvátországi vitorlázásunk során Guszti, a skipperünk az egyik este készített számunkra egy ilyen, nagyszerű salátát - amihez aztán én is kedvet kaptam itthon, persze egy kis kiegészítéssel...
Hozzávalók a salátához:
- mozarella sajt
- saját termesztésű paradicsom
- saját termesztésű bazsalikom levelek
- oliva olaj
- balzsamecet
- bors
A sajtot és a paradicsomokat felkarikázzuk, majd a képeken látható módon rétegezzük. Kevés borssal fűszerezzük, majd friss bazsalikom leveleket dugdosunk a rétegek közé. Olivaolajjal locsoljuk a salátánkat, majd balzsamecetet öntünk még a tetejükre. Hűtőben hagyjuk egy kicsit állni, majd vihar gyorsasággal el is fogyasztjuk...
Hozzávalók a húsgolyókhoz:
- 40 dkg darált marhahús
- 1-2 ek zsemlemorzsa
- 2 tojás
- 1/2 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só és bors, esetleg chili
Az összetevőket egy tálban összedolgozzuk villával vagy kézzel, majd vizes kézzel formás kis golyókat formázunk. A grillrácsot klasszul felmelegítjük, 220- 250 C-os tűztérben készre grillezzük őket úgy, hogy közben időnként arrébb-arrébb görgetjük a húsgolyócskákat.