Sajnos mostanság ritkábban jelentkezem itt a blogon, de azért nem vesztem el - csak sok minden elvon engem, bennünket a konyhától. Most a hétvégét a Balaton partján töltöttük, családi, baráti kerékpározáson voltunk, ahol élveztük ezt a gyönyörű vénasszonyok nyarát, tekertünk, fröccsöztünk, napoztunk és röhögtünk rengeteget.
De azért a blogot és az olvasóimat sem engedem el, jönnek a hosszú és hideg téli délutánok és hétvégék - úgyhogy hozok még nagyon sok finom és szép ételt Nektek és magunknak is.
Most egy múlt heti levesemet hoztam el, ami szerintem teljesen illik ehhez a gyönyörű őszhöz, és bárki elkészítheti rövid idő alatt.
Hozzávalók:
- 1 közepes fej karfiol
- 2 szál sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 2 ek vaj
- 1/2l alaplé
- víz
- őrölt fehérbors, só
- friss petrezselyem
A karfiolt rózsáira szedjük, átmossuk, répát megpucoljuk és feldaraboljuk. A vörös- és fokhagymát szintén megpucoljuk, majd felaprózzuk késsel vagy géppel.
A hagymákat vékony vajon finoman megdinszteljük, majd a karfiolrózsák felét a hagymára dobáljuk illetve felöntjük őket az alaplével. Sóvalr és fehérborssal fűszerezünk, majd addig főzzük a levesünk alapját, míg a karfiolok szinte szét nem esnek. Ha már puhák a karfiolok, akkor botmixerrel krémes állagú levesalapot készítünk. Most már érkezhetnek a répa darabok és a többi, nyers karfiol rózsák is - na meg ha igényli, akkor víz is jöhet a leveskénkbe. Főzzük a zöldségeket, időnként kóstolgatunk - majd a vége felé még friss petrezselyem zölddel tesszük üdévé és gyönyörűvé a levest.