Zöldhagymás, sonkás göngyölt karaj
Volt egy közepes méretű karaj a hűtőnkben, gondoltam, valami újdonságot kellene belőle készíteni. Túl sok alapanyagot azonban nem találtam, így jött a zöldhagyma, a felvágott és a sonka, a mustár. Ez lett belőle...
Az elkészítés nagyon egyszerű volt, a karajt egy éles késsel spirálisan felvágtam, úgy hogy ki lehessen teríteni. Elsőre nem tűnt könnyű manővernek, de utólag rájöttem, hogy mégsem egy nagy kihívás. Szóval a hús kiterítve, egy kicsit megklopfolgattam, csak annyira, hogy a felület egyenletes legyen. Só, bors és petrezselyem, bazsalikom került a felületre, majd megkentem mustárral. A zöldhagymát három darabra vágtam, a hosszuk pont annyi volt, mint a hús szélessége. A hagymákat hosszában szintén felszeleteltem, kis és vékony csíkok születtek belőle, melyeket a húsra keresztbe fektettem. A hagyma alá sonka, fölé pedig felvágott került - úgy nézett ki a mutatvány, mint egy bagettes szendvics. A húst elkezdtem feltekerni, vigyázva, hogy a töltelék ne hulljon ki, majd amikor a végére értem, egyből betekertem alufóliába. Az alufólia alá azért még egy szalonna csíkot beszuszakoltam, hogy klasszul átjárja az íz a húst, majd 200 C-os sütőbe tettem úgy, hogy kevés vizet öntöttem alá, illetve egy almát négy gerezdre vágtam, és ez is ment a tepsibe.
Az alufólia alatt egy órát párolódott, főtt a hús, majd kibontottam a burokból, a sütőt feltekertem 230 C-ra, és még 25 percig sütöttem. Ahogy kész lett, hagytam kihűlni, majd a hűtőben pihentettem, és másnap géppel vékony szeletekre vágtam. Baromi jó és szép is lett, ízlésesen lehet tálalni - és elkészíteni nem egy nagy történet. Készítek majd aszalt szilvásat, kipróbálom majd besamell-el, stb, stb.