Burgonyakrémleves sült sonkacsíkokkal és hagymakarikákkal
Tamás fiam kérdése, ötlete volt, hogy miért nem csinálok krumpliból krémlevest? Én először idegenkedtem az ötlettől (sőt inkább magyaros krumpli levesben gondolkodtam) - majd igazat adtam neki, és így lett ebédre krémleves. Abszolút nem bántuk meg, mert nagyon könnyű és gyors az elkészítés, a végeredmény pedig nagyon tartalmas és finom lett.
Az elkészítés, a recept gyakorlatilag rém egyszerű. Két nagyobb fej vöröshagymát vajon megdinsztelünk, majd liszttel bekavarom, és felöntöm vízzel ( vagy optimálisabb esetben húsleves levével ) a lábast. Az apró darabokra vagdosott és megmosott burgonyát feltesszük főni a hagymás, lisztes kombóba, majd fűszerezek: két babérlevél, só, bors, leveskocka megy a levesbe. Főzöm az egészet addig, amíg a krumplik már kezdenek szétesni, ekkor kihalászom a két babérlevelet ( ők már megtették a dolgukat ), majd merülő mixerrel krémessé változtatom a levest. Mivel nekem kicsit sűrűbb volt az állag, így én még kicsit hígítottam a levén, de lehet tejszínnel is tuningolni - nekem erre nem volt szükség.
A levesbetét a címből is kiderült: vékony csíkokra vágott sonkaszeletek voltak kevés olajon megpirítva, illetve lisztben megforgatott, kicsit vastagabb karikákra vágott hagymakarikákat sütöttem ki szintén olajban.
A leves tetejét olívaolajjal meglocsoltam, szórtam bele a kétféle levesbetétből gazdagon - majd megszórtam kevés borssal. Kiváló ötlet és ebéd volt, máskor is ismétlünk.