Mézes, szójaszószos, gyömbéres sült oldalas krumplipürével
2014. március 11. írta: Húsimádó

Mézes, szójaszószos, gyömbéres sült oldalas krumplipürével

Mézes, szójaszószos, gyömbéres sült oldalas krumplipürével

036

Már többször is terveztem, hogy készítek valami finomat sertés oldalasból, de most Eszter és a szomszéd hentes jóvoltából ez a finom alapanyag került a szatyrunkba. Hát akkor oldalas - és valami különlegesség jöjjön.

Hogy miért nem vettünk eddig oldalast? Hát az ára miatt. Gyakorlatilag mindig alul maradt a karajjal folytatott árversenyben, mert szinte ugyanannyiba kerül - és hát a karaj azért nálunk népszerűbb a srácok körében. Most mégis Esztert rádumálta a szomszéd hentes, hogy ezt vigyünk, mert gyönyörű és szép húsos, friss az áru - tehát akkor készítsünk oldalast.

Én már korábban is azt terveztem, hogy valami pácfélét készítek, és böngészve a "kollégák" blogjait, kialakult hogy a három fő összetevő az alábbiak szerint alakul: méz, gyömbér és szójaszósz.

Jöjjön tehát a pác: 6 evőkanál méz, 3 evőkanál balzsamecet, 3 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál paradicsompüré képezi az alapot. Kezdem azzal, hogy a mézet egy tálba bekanalazom, majd a mikróba kb 10 mp-re beteszem - így könnyen keverhető, folyósabb az anyaga. Jöhet a többi összetevő, majd reszelővel belereszelem a gyömbért, sózom és borsozom az egészet. Homogénre keverem a pácot, majd a ledarabolt oldalas minden egyes darabját megforgatom a mártásban. Egy nagyobb jénai tálba dobálom a husikat, majd a maradék páccal még jól meglocsolom az egészet, majd bazsalikommal és petrezselyemmel szórom meg a tetejüket. Folpackkal lezárom a tálat, majd mehet az egész a hűtőbe egy estére - ami nálunk végül két estére sikerül, így még jobban át is járta az íz a húsokat.

Két nappal később a húsok alufóliával lefedett edényben mennek a 250 C-os sütőbe, egy teljes órát sülnek-párolódnak, persze úgy, hogy egy fél pohár vizet azért öntöttem az edény aljára. Az óra leteltekor leveszem az alufóliát, kb 20 perc lesütés - és a krémes, finom krumplipüré társaságában már lehet is tálalni. A hús és a pác összesült szaftját nem szabad kihagyni, szépen meglocsoljuk a pürét is - és már csak az elismeréseket kell bezsebelni. Mennyei íz, vajpuha állag - este pedig a két spániel foglalja imába a nevem, míg ropogtatják a csontokat.

009

012

015

017

020

023

026

004

005

007 (2)

008 (2)

030

033

süti beállítások módosítása