Variációk egy témára: paradicsomos, sonkás, újhagymás, juhtúrós, sajtos rétesek
2014. május 22. írta: Húsimádó

Variációk egy témára: paradicsomos, sonkás, újhagymás, juhtúrós, sajtos rétesek

Variációk egy témára: paradicsomos, sonkás, újhagymás, juhtúrós, sajtos rétesek

 1005

Már régóta barátkoztam a gondolattal, hogy hozzányúlok a rétestészta projekthez, ami most megvalósult. Azért az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy Eszter nagy mágusa az almás, meggyes, stb. réteseknek - tehát segítő tanácsai nélkül ez a projekt nem jött volna létre...

Előkészítjük az alapanyagokat: megmossuk és felkarikázzuk a paradicsomokat, az újhagymákat vékony csíkokra szeleteljük,  reszelünk egy valagnyi sajtot. Egy nagyobb serpenyőben kevés olajon megdinsztelünk új vagy vöröshagymát, dobunk bele három szétnyomott fokhagymát, majd a paradicsomokat elősütjük. Fűszerként oregánó, bazsalikom, só és bors megy bele, majd mielőtt teljesen szétesnének a karikák, levesszük a gázról.

A ledarált sajtot összekeverjük egy-két felvert tojással - a lényeg, hogy egy nem túl száraz és nem folyós massza jöjjön létre, ami kvázi kenhető. Egy tálban olajat és tejfölt összekeverünk ( egy az egyben ) -ezzel fogjuk kenegetni a rétes tésztáinkat.

Jöhetnek a rétes lapok. Első réteg beken a tejfölös olajjal, majd jön a második és a harmadik réteg is. Következnek a kitöltő anyagok: mi vékony gépsonkát használtunk, ami finom volt - de a fotókon nem sok látszik belőlük, annyira sápadtak voltak. Nos pakolunk egy réteg husit, majd jöhet az újhagyma, később a paradicsom, tetejére a tojásos sajt - és már tekerhetjük is fel őkelmét. A rétes széleit behajtjuk, hogy a matéria ne csorogjon ki, majd a tetejét szintén megkenjük az olajos tejföllel, megszórjuk magokkal ( én szezámmagot választottam ) - és kész az első tekercs.

Második variációban szinte ugyanezeket teszem bele, kivéve a paradicsomot - mert azt Tomi fiam nem csipázza, így az újhagyma, na meg snidling ízesíti a beltartalmat, na meg beleszaladt egy kevéske virsli csík is...

Harmadik variáció: juhtúró újhagyma karikákkal összekeverve, és szintén sonkára halmozva, sajtos, tojásos masszával együtt összetekerve készül.

Ha kész vagyunk, akkor sütőpapírra vagy szilikonra téve megy a sütőbe, kb 180-200 C, és vagy 40 perc sütés.

Látványra és ízre is nagyon király, szerintem a paradicsomos verzió a legintenzívebb, legfinomabb - de a másik két verzió is sikeres volt a csapatnál. Újabb és hasonló kísérletekre még lehet számítani.

007

008

012

014

019

020

024

027

028

030

032

033

034

036

041

042

044

045

047

049

052

 1010

060

063

1004

1006

1008

süti beállítások módosítása