Svéd húsgolyók barna mártással és meggylekvárral
Mindig nem lehet újdonságokat készíteni - most egy olyan étel következik, amit már többször is elkészítettem, sőt már itt a blogon is megjelent. Nem baj, ez akkor is olyan finom, hogy akkor is felteszem.
Most nem marha és sertéshús volt itthon, hanem csak sertéshús - így ez képezte az alapot. Besózzuk az egy kilónyi húst, majd jönnek a betétek. Olajon vagy kevés zsíron hagymát pirítunk, majd 15 dkg zsemlemorzsához keverjük, amibe egy tojást is ütünk. Gazdagon megszórjuk friss zöld fűszerekkel: petrezselyem zöldje, bazsalikom, tárkony mehet a morzsa közé, majd mindet összedolgozzuk a darált hússal. Gyúrjuk, masszírozzuk, hogy homogén állagú anyag keletkezzen, melyből kis gombócokat kezdünk gyártani. Meg kell vallani, a melónak ez a része baromi unalmas, bár nekem nem sikerült, de meg lehet próbálni, hogy a családtagok besegítsenek.
El lehet kezdeni a húsgolyók lassú sütését, közben pedig gyártunk egy mártást. Egy lábasban vajat olvasztunk, majd liszttel bekeverjük, takarék láng, paprika, kevergetés, szójaszósz, só és bors, esetleg víz. Hagyjuk finoman rotyogni, majd kóstolás után lassan kész is a mártás.
Közben sülnek a húsgolyók, jöhet a sült krumpli is, majd ha már minden összeállt, akkor tálalhatunk. Mivel áfonyalekvárunk nem volt, nálunk mindenki ízlése szerint lekvározott - én egy klasszikus meggylekvárral ettem.