Petrezselyemleves húsgombócokkal
2014. december 03. írta: Húsimádó

Petrezselyemleves húsgombócokkal

Petrezselyemleves húsgombócokkal

122 

Az ország egy része az ónos, vagyis ólmos eső hatása alatt szenved, nálunk is takony idő van - ilyenkor jólesik egy forró, őszies színű leveske, úgyhogy főzzünk petrezselymet, illetve belőle leveskét.

A fagyasztóban van egy nagy rakat petrezselyem, amit felhozok egy kisebb adag fagyasztott csontlevessel egyetemben, majd a zöldséget szép apró darabokra is vagdosom. Hagymát felteszek megdinsztelni, majd egy kevés liszttel sűrítem, mely után jön a húsleves, még akár fagyott formában is. Jöhet a szép rakás, méreg zöld petrezselyem, és fűszerezünk is: csipet tárkony, kömény, esetleg bazsalikom, só és bors - majd főzöm a kombónkat. A vége felé tejszínt dolgozok be a levesbe, majd botmixerrel simára és selymesre alakítom az állagát. Kóstolás - de még nem vagyunk kész.

Hogy tartalmas és finom legyen a leves, jöhet a betét: a húsgombócok. Kb 20 dkg darált sertés húst teszek egy tálba, majd 2 tojást ütök bele, só, bors, petrezselyem és kevés szerecsendió kerül bedolgozásra - majd annyi zsemlemorzsát adok hozzá, hogy gyúrható, de jó állagú golyók szülessenek belőlük. Meggyúrom őket, majd húsleves levében kifőzöm őket, kb 10-12 perc alatt.

Tálaláskor néhány csepp oliva olaj, két tekerésnyi bors - és már át is jár bennünket a forró, zöld és tartalmas petrezselyem leves. Próbáld ki, megéri.

071

073

077

076

079

095

107

064

069

122

124

 

süti beállítások módosítása