Csülkös bableves - avagy egy nehéz nap éjszakája
2015. január 06. írta: Húsimádó

Csülkös bableves - avagy egy nehéz nap éjszakája

Csülkös bableves - avagy egy nehéz nap éjszakája

139

Két nagyon jó dolog van a főzni szeretők életében: az egyik, amikor a családnak főzöl, a másik, amikor ugyanezt a barátoknak teszed. Nálunk a haverok, a barátok tudják, hogyha mi rendezünk otthon bulit - akkor kaja biztos lesz, sütünk-főzünk valamit, vagy Eszter kreál valami finom édességet. Most is buli volt, de nem nálunk, hanem az egyik barátunknál - és most is én főztem, de nem ott, hanem otthon.

Végül is egy "idegen" konyhában nehezebben mozog az ember, vannak megszokott edények, kések, eszközök - úgyhogy abban maradtunk, hogy a saját területemen garázdálkodok, majd átvisszük a finomságot lábasban, és aztán habzsi-dőzsi.

Szóval csütörtökön beáztatom a két zacskónyi tarkababot, majd másnap kezdődhet a főzés. Pénteken délelőtt azzal kezdem a melót, hogy a csülökről levágom a húst, nagyjából egyenletes kockákra törekszem a művelet során. A húsokat és a csontot is egy kicsit beáztatom, csak annyira, hogy ne legyen túl sós az íz. Egy bazi nagy lábasba felteszek hideg vizet, melybe bedobom a beáztatott babokat és a csülök husit, na meg a csontot is. Alágyújtok, majd fedő megy rá - és bemegyek a szobába fröccsözni.

Na azért van még tennivaló, úgyhogy visszatérek a harcmezőre - fel kell darabolni a füstölt sonkát, a zöldségeket. Zeller, petrezselyem gyökér, karalábé, répa kerül előkészítésre. Elsőként én a gyökeret és a zellert dobom a lébe, teszek bele köményt, borsot és zöld fűszereket - és főzöm tovább a levest. Egy fej hagymát és néhány gerezd fokhagymát megdinsztelek, majd ők is mehetnek a lébe - hadd főljenek szépen szét.

Amikor már alakul a lé színe, kezdenek kialakulni az ízek - és már puhulni kezd a hús illetve a bab, akkor jöhetnek a felkockázott füstölt sonkák és a felkarikázott répák, és egy szál felkarikázott kolbász - gyakorlatilag finisben vagyunk. A végén még finoman ízesíthetünk, jöhet még bors, egy kevés erős paprika, frissítésnek fokhagyma - és ha úgy érezzük, akkor só. Készítünk egy laza rántást, összerottyan az egész - finito.

Jól állunk az idővel, kész a kaja - lassan lehet készülődni. Fedő a lábasra, folpakkal rögzítem a tetőt, majd a gyerek levisz bennünket. Kilépve az ajtón kiderül, hogy ónos eső esik - tükör jég van kinn. Azért tökös család vagyunk mi, megpróbálkozunk a kocsival lemenni a dombról a városba. Hát gondolhatjátok, hogy nem nagyon sikerül...

Telefon a csapatnak, hogy ott mi a helyzet. Többen már megérkeztek, éhesek és várnak ránk. Hát akkor megyünk gyalog. Esik ez a k...va ólmos eső, de a lábassal a kezünkbe csak leporoszkálunk valahogy - nehogy már. Hát mondanom se kell - a sarokig jutunk, majd a fűről lelépve csak piruetteket nem dobunk. Vissza a házba, válságstáb. Vár egy csomó éhes barát bennünket - olyan nincs, hogy ne jussunk le a városba, ami gyakorlatilag 10 perc séta lenne.

Telefon a város egyik legjobb taxisának, aki mellesleg rally versenyző - hogy fel tud-e jönni értünk a dombra. Elvileg vállalja, majd a sok elakadt autós versenyző miatt ez is kútba esik. Végső elkeseredésben jön egy jó ötlet az egyik barátunktól: zokni a cipőre. Ez neki bejött, Ő így tudott odajutni. Oké, de mi legyen a kajával? Fogtam egy összecsukható rekeszt, bele a lábas és az esti bormennyiség, gurtnival pedig majd húzom a járdán.

Beburkoljuk magunkat, mert az eső szakadatlanul esik - és nekiindulunk. Eszter többnyire a füvön szambázik, én az úttesten húzom a terhemet - na nem kis zajjal. De működik a dolog. Mivel autó nincs, így szépen haladunk, a zokni jól viselkedik. A Szépasszony völgyből angolok és olaszok próbálnak a város felé lavírozni - kevés sikerrel, esnek-kelnek szegények. Néznek bennünket, hogy ki ez a két marha, aki egy nagy lábast húznak az úton - de jobban elvannak a saját bajukkal. Autók próbálkoznak az úton - de gyakorlatilag a mi városrészünk konkrétan elesett. ( Íme, én ezt láttam, amikor hátranéztem... Szóval ez az ominózus rekesz, és benne a finomság csúszik a buliba... )

rekesz.jpg

Végre másfél órás késéssel, de odaérünk - mindenki éhes, én meg egy jó adag pálinkát provokálok ki. Mire én is kijutok a konyhába, a kondér már félig üres - és őszintén én is két tányérral termelek be. Végre együtt a csapat, hajnalig megy a világmegváltás - majd zoknis cipőben indulás haza.

Zárókép. Másnap reggel még egy adag levest sikerült megmentenem, ami az utolsó fotón szerepel. Ugyanis este sok minden eszembe jutott - de a fotózás, az nem. Szóval azért csak összejött - jó volt a kaja, jó a csapat, és jó kis este lett az egészből.

056

061

063

064

066

067

072

074

075

077

076

080

081

082

084

085

087

093

094

129

130

137

133

süti beállítások módosítása