Kakukkfüves sütőtökkrémleves sült baconnel és pirított napraforgó magokkal
Árválkodott otthon két szép és egészséges sütőtök, amik már régóta arra vártak, hogy valami finomság készüljön belőlük. Ilyenkor a legjobb egy forró, melengető leveske - úgyhogy ez lett belőlük.
Azzal kezdem a projektet, hogy kb egyenlő méretű kockákra feldarabolom a két sütőtököt, majd a darabokat egy sütőpapírra dobálom - és megszórom barna cukorral az egészet. Bedobom a tepsit az előmelegített sütőbe, majd full gázon megsütöm őket.
Míg a tökök puhulnak, addig a bacon-öket szintén sütőpapírra fektetem, majd a tetejükre is megy papír - végül egy pizza sütő lap - és szintén megy a sütőbe az egész. Ez azért praktikus így, mert a bacon gyönyörűen átsül, nem fog felkunkorodni - és egy klassz, ropogós végeredmény születik a végén.
Egy nagyobb lábasban teszek fel hagymát dinsztelődni, majd vízzel felöntöm - és belekockázok 5-6 burgonyát, sózom, borsozom és sok kakukkfűvel ízesítem az alapot. Idő közben elkészültek a sütőtökök, szépen rákaramellizálódott a felületükre a barna cukor. Jöhetnek ők is a levesbe, illetve alaplével még felöntöm az egészet, majd főzöm a levest tovább. Jöhet a botmixer, amivel szép homogén, krémes levest varázsolunk.
Napraforgó magokat szárazon lepirítok, majd már tálalunk is. Érdekes íz jön létre: nem is sós, nem is igazán édes a leves, de mégis mindkét íz megtalálható benne. Friss, üde és mégis tartalmas.